Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Spoel de wond met lauwwarm water uit douche of kraan. 1 of 2 minuten spoelen is voldoende. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of biotex). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Stap 2 - Afdekken
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken. Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Vette gazen bestaan meestal uit een open geweven structuur geïmpregneerd met een vet, meestal paraffine of vaseline. Het gaas verkleeft daardoor minder snel met het wondbed en het weefsel wordt niet beschadigd bij de verbandwisseling. Wondvocht wordt via de mazen van het vette gaas in het bedekkende verband opgenomen.
Vetgazen zijn meestal katoenen gazen geïmpregneerd met paraffine of vaseline. Deze gazen worden gebruikt in genezende wonden, waar al epitheel ingroeit. Het vetgaas is er gemakkelijk af te trekken zonder dat er jong ingroeiend epitheel wordt losgetrokken, het verwijderen is ook minder pijnlijk.
Wanneer gebruik je absorberend verband? Alginaatverband wordt meestal gebruikt bij wonden die veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Zodra het wondvocht met het alginaat in aanraking komt, ontstaat er een vormvaste gel die voor een optimale genezing zorgt.
Voor het afdekken van een gemiddelde wond, kunt u zowel de katoenen als cellulose kompressen gebruiken. Voor sommige wonden heeft het de voorkeur het katoenen gaasje te gebruiken, bijvoorbeeld voor de reiniging en verzorging van chronische en exsudatieve wonden.
Een adsorberend kompres bestaat uit een dikke adsorberende laag van watten. He verband kleeft niet vast aan de wond en is luchtdoorlatend. De achterkant/bovenkant van het kompres bestaat uit een vochtwerende laag waardoor doorlekken wordt voorkomen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Zó behandel je wondvocht
Gebruik dan een van de XL- of XXL-pleisters, die bieden bescherming bij de allergrootste wonden. Deze pleisters voorkomen infectie doordat ze 99% van Bacteriën blokkeren*. Daarmee is de kans op infectie een stuk minder en herstelt je huid zo snel mogelijk.
Het vet gaasje wordt ook wel zalf gaas of paraffine gaas genoemd. Alle drie zijn hetzelfde en worden gebruikt voor meerdere soorten wonden.
Betadine ® wordt al meer dan 50 jaar toegepast bij de behandeling van verschillende soorten wonden, zoals open been, doorligwonden, diabetische voet, brandwonden en post-operatieve wonden. Betadine ® speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing.
Bij natte wonden is er sprake van een vochtig wondgebied. Bij een vochtige natte wond droogt de wond niet uit en wordt er geen korst gevormd.
Een wonddrukverband leg je aan als een wond blijft bloeden. Ondanks de uitgeoefende druk en het aangelegde snelverband. Leg een opengevouwen snelverband op de wond en kijk of het slachtoffer zelf druk op de wond kan uitoefenen. Lukt dit niet, oefen dan zelf 5 tot 10 minuten druk uit op de wond.
Een wonddrukverband bestaat uit een dekverband (snelverband of gaasje en kleefpleister) en een drukverband (ideaalzwachtel). Om extra druk op de wond te geven kan een rolletje hydrofiel zwachtel op de plaats van de wond worden gelegd en daarover het ideaalzwachtel.
Kleine gele wonden kun je behandelen met een pleister, bij grotere wonden kies je voor grote eilandpleisters of verband. Daarover gesproken… Omdat gele wonden veel wondvocht bevatten, is het belangrijk om de wond af te dekken met absorberend materiaal. Zo kan het wondvocht weg, wat beter is voor de wondgenezing.
Hoe gaat het verder als er vocht uit mijn wond komt? Meestal geneest uw wond vanzelf. De wondranden groeien dan aan elkaar. Dit kan een paar weken duren.