Bonaire heeft 20.104 inwoners volgens de telling van 2019. In 2001 had 86% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 52% op het eiland zelf geboren.
Doordat op Bonaire in de loop van de eeuwen een bevolkingsopbouw heeft plaatsgevonden van meer dan zeventig nationaliteiten, is Bonaire een eiland met een enorme rijke cultuur.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Europese Nederlanders en Nederlanders uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba hebben vrije toegang tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot maximaal 180 dagen per 365 dagen. Als deze Nederlanders willen werken of stage lopen, dan mogen zij maximaal 90 dagen werken en wonen zonder een schriftelijke Verklaring van Rechtswege.
In totaal kwamen in 2021 ruim 44 duizend toeristen met de Nederlandse nationaliteit naar Bonaire, vergelijkbaar met het aantal in 2019 (45 duizend) en bijna dubbel zoveel als in 2020 (24 duizend).
Op 1 januari 2017 telde de bevolking van Bonaire 19,2 duizend inwoners. Daarvan waren ruim 7 duizend geboren Bonairianen. De overige 12 duizend kwamen overal vandaan, 2,8 duizend waren Europese Nederlanders.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
a) Van rechtswege: door geboorte of erkenning. Elk kind van een getrouwde Nederlandse vader of moeder is na zijn geboorte automatisch Nederlander, ook als het buiten het Europese deel van Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba geboren is.
Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Bonaire. Het paspoort moet nog geldig zijn op het moment dat u uit Bonaire vertrekt. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Let op: elk kind heeft een eigen paspoort nodig.
Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn binnen het Koninkrijk der Nederlanden onderdeel van het land Nederland. Zij zijn een bijzondere gemeente in Nederland. Het belangrijkste verschil met een normale gemeente is, dat de 3 eilanden niet tot een provincie behoren.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven.
'Bon Dia' en 'Bon Nochi'
Het is net als dat liedje van Bassie en Adriaan: Bon dia is goedemorgen, Bon nochi goedenacht. Het is op de eilanden heel normaal om altijd, overal, iedereen te groeten. Het wordt gezien als beleefdheidsvorm.
Zo is het handig als je weet hoe je iemand moet begroeten. Als jij bijvoorbeeld iemand welkom wilt heten zeg je bonbini. Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond).
Bijna 40 procent van de inwoners van Bonaire is op het eiland geboren. De overige 60 procent komt vooral uit de overige voormalige Nederlandse Antillen (4 duizend), Zuid- en Midden-Amerika (3,7 duizend) en Europees Nederland (2,8 duizend).
Bonaire staat bekend om haar adembenemende onderwaterwereld en wordt dan ook vaak bezocht door duik- en snorkeltoeristen. Zo heeft het eiland Bonaire National Marine Park, uniek in de Caribische regio. Hier loop je zo met je snorkeluitrusting de zee in en zwem je bijna direct boven het koraalrif.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
U mag maximaal 90 dagen achter elkaar binnen een periode van 180 dagen op Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten verblijven.
Een reis naar Bonaire is dan ook een stuk duurder dan naar vergelijkbare eilanden als Jamaica, Nicaraqua of Costa Rica. Natuurlijk kan je op je reisbudget letten door verschillende keuzes te maken in luxe, maar ga uit van ongeveer €100,00 euro per persoon, per dag.