Eens in de twee maanden een bezoekje aan je haarstylist brengen, is daarom aan te raden om het zo gezond mogelijk te houden en om te voorkomen dat je punten te ver splijten.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Het heeft er juist alles mee te maken dat je haarpunten gaan splijten als je het niet laat knippen. Hoe langer je ermee wacht, hoe meer je punten zullen splijten. Dat trekt zelfs veel verder naar boven. Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten.
Kort haar is ook een stuk sterker en minder kwetsbaar dan lang haar. Dit komt ook omdat het een stuk gezonder is. Daarnaast heb je minder snel last van gespleten haarpunten en beschadigt het over het algemeen ook minder snel omdat je je haar minder hoeft te kammen.
Haar snijden of knippen? Met de schaar wordt het haar afgeknipt of ingeknipt, hierdoor valt het haar wat zwaarder. Wordt het haar gesneden met een mes, dan wordt het haar dunner richting de haarpunten. Dit zorgt voor een nog vloeiender verloop van je coupe.
Een ander belangrijk verschil is hoe vaak mannen naar de kapper moeten. Vrouwen kunnen over het algemeen wegkomen door elke zes tot acht weken te gaan, maar mannen moeten meestal elke vier tot zes weken gaan. Dit komt omdat het haar van een man sneller groeit dan dat van een vrouw.
Als je vroeg genoeg bent kun je er vanaf komen door de dode punten af te knippen, boven de 'split'. Gespleten haarpuntjes kunnen namelijk verder doorsplijten, en dan is je haartje al helemaal afgeschreven. Hierbij geldt natuurlijk ook: beter gespleten puntjes voorkomen dan herstellen. En dit is eigenlijk heel simpel.
Van nature zou je haar een lichte glans moeten hebben/ vooral bij vrouwen met donker haar is dat goed te zien. Wanneer die glans verdwenen is en je haar er mat en dof uitziet, is het tijd voor een bezoekje aan de kapper. Dat betekent namelijk dat je haar droog is en dat de droge punten eruit moeten worden geknipt.
Voor korte kapsels voor mannen raden we ten minste eenmaal per maand aan. Voor kapsels van gemiddelde lengte kunnen jongens elke 1 tot 2 maanden een trimbeurt krijgen. En voor lang haar kun je elke 3 tot 6 maanden een knipbeurt krijgen.
Lang haar is zinloos tenzij het gezond is en sterke punten heeft. Gezonde, volle punten zorgen voor meer natuurlijke beweging in het haar, zodat het er voller uitziet en vaak ook meer glanst.
'De zon heeft direct invloed op de haargroei, omdat je dankzij de zon vitamine D aanmaakt in de huid. Die vitamine D zorgt ervoor dat de haarzakjes sneller gaan groeien. ' Daarnaast staan ook alle hoeden, petten en sjaals die we in de koude maanden dragen de groei van je haar in de weg.
Haar wat meer dan 5 jaar geleden is afgeknipt kan wat uitgedroogd zijn. Het haar is dan al langere tijd niet gevoed en kan broos worden. Hierdoor kunnen de haren in het haarwerk afbreken. Echter is het heel lastig te zeggen vanaf welke 'leeftijd' dit is.
Omega-3 en vitamine B zijn bijvoorbeeld goed voor de conditie van je haar en stimuleren de haargroei! Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Voorbeelden van vitamines en mineralen die bijdragen aan gezond haar zijn vitamine A, B en C en de mineralen zink en ijzer. Wanneer echter voldoende wordt gevarieerd, zou men voldoende van deze vitamines en mineralen binnen krijgen. Ook vetten kunnen er voor zorgen dat het minder droog en breekbaar wordt.