Weet dat bedomrandingen, knuffels en doekjes bij/op het gezicht sterk worden afgeraden. Allen verhogen het risico op wiegendood. Het gezichtje van baby dient onbedekt te zijn.
Toch worden bedomranders afgeraden tot de leeftijd van één jaar. Een baby slaapt het veiligst in een inbakerdoek of slaapzakje zonder extra lakentjes. Ook lakens waarmee je je baby strak kunt instoppen of verzwaarde dekens raad ik af. Eens een baby kan rollen mag dit vooral worden aangemoedigd.
De bedbumper voor een ledikant dient voornamelijk als stootkussen of hoofdbeschermer. Je voorkomt ermee dat jouw kindje tijdens het woelen en draaien in zijn slaap tegen de spijlen botst. Handig, want veel baby's zijn aardig beweeglijk in hun slaap!
Geen knuffels in bed
Knuffels kunnen het hoofd bedekken, waardoor je baby te warm kan krijgen en het risico op wiegendood toeneemt. Leg ze dus niet in een kinderbed.
Op z'n vroegst met 2,5 jaar, maar nog beter is het om te wachten tot je peuter 3 is. Sommige kinderen blijven zelfs in hun ledikant tot ze 4 jaar zijn. Kinderen jonger dan 2,5 jaar zijn gewoon nog niet zover in hun ontwikkeling dat ze het principe van 'in je bed blijven liggen zolang het nacht is', snappen.
Op sommige leeftijden heb je de keuze uit verschillende bedden. Als je kind bijvoorbeeld 5 maanden is, kun je kiezen uit een wieg of ledikant en als je kind 3 jaar is, kun je kiezen uit een peuterbed of eenpersoonsbed. We zullen ingaan op alle bedden, zodat jij weet welk kinderbed jouw voorkeur heeft.
Na twee of drie jaar, zullen ze een peuterbedje kopen en de kleine zus of kleine broer slaapt dan in de wieg. Een paar jaar later gaat de oudste vervolgens naar een éénpersoonsbed van 90x200 cm en kan de jongste in het peuterbed slapen.
Weet dat bedomrandingen, knuffels en doekjes bij/op het gezicht sterk worden afgeraden. Allen verhogen het risico op wiegendood. Het gezichtje van baby dient onbedekt te zijn.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby! We hebben heel veel printjes voor wieglakentjes. Mix en match met een leuk dekentje en hoeslaken en jouw ledikantje is helemaal ready!
Hoofdbeschermers, bumpers en stootranden hebben geen nuttige functie. Je baby beschadigt zich niet als hij tegen de rand van de wieg of het ledikant komt. Bovendien is er een risico dat je kind met zijn neus en mond tegen zo'n zachte rand aan draait, waardoor hij niet meer vrijuit kan ademen.
Neen. Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Rond de 24 maanden is je kind waarschijnlijk klaar voor een groter bed. De overgang van ledikantje naar peuterbed is één van de eerste stappen richting onafhankelijkheid.
Om de babykamer van je kleintje af te maken kun je een hemeltje boven het wiegje of ledikantje plaatsen. Een hemeltje, ook wel een muskietennet, klamboe of sluier genoemd is niet alleen een ware eye-catcher in de kamer van je kleintje, maar is ook erg functioneel.
Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo'n 3 jaar.
Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.
Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
In Nederland worden vijftien tot twintig kinderen per jaar getroffen door wiegendood: best zeldzaam dus. De kans dat dit na het eerste levensjaar gebeurt, is nog kleiner. Het wordt dan het sudden unexpected death in childhood (SUDC) genoemd.
Meestal ademen kinderen vanzelf weer door en herstelt alles zich. Soms hebben kinderen hier wat hulp bij nodig. Dat een apnoe af en toe voorkomt bij een te vroeg geboren pasgeborene is normaal, maar als dit te vaak voorkomt kan dat een teken zijn van ziekte.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten. Hij kan dan tegen de zijkant aanrollen of zelfs uit de co-sleeper in je bed vallen.
Een peuterbed noem je ook wel een juniorbed. Het heeft een afmeting van 70 x 150 cm. Je kindje kan hier vanaf 2,5 jaar tot een jaar of 7 in slapen (hierna volgt het tienerbed). Het peuterbed heeft een 'tussenin-maat' en maakt de stap van een ledikant naar een groot bed (zonder spijlen) wat kleiner.