Veel mensen drinken echter dagelijks te veel alcohol waardoor er een grote kans (tot 80 %) is op het ontstaan van een tekort aan vitamine B1, ook wel Thiamine genoemd. Een tekort aan B1/ Thiamine kan ernstige gevolgen hebben zoals depressie, angst en geheugenverlies.
Bij overmatig alcoholgebruik komen tekorten aan andere B-vitamines ook vaak voor, zoals aan foliumzuur (vitamine B11) of vitamine B6. Een vitamine-B complex kan daarom door diëtisten worden aangeraden aan mensen die veel alcohol drinken. Al is het allerbeste advies natuurlijk om te minderen of stoppen.
Alcohol kan de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren. Daarnaast tast alcohol de lever aan en is er door alcoholgebruik een hoger verbruik van vitamine B12. Ook kan te veel alcohol het slijmvlies van de maag aantasten en dit kan op zijn buurt ook een B12 tekort veroorzaken.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Advies. Thiamine kan bij vitamine B1-deficiëntie worden voorgeschreven. Volgens de GGZ-richtlijn 'Multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol (2009)' wordt het intraveneus gebruik van thiamine-injecties alleen aanbevolen bij (een toegenomen kans op) symptomen van het syndroom van Wernicke.
Mensen met het syndroom van Korsakov kunnen namelijk niet meer voor zichzelf zorgen. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Van een hoge dosis thiamine wordt in de darm maar een klein deel opgenomen in het lichaam. Wanneer het lichaam toch te veel thiamine opneemt, plas je het overschot weer uit. Er zijn geen negatieve gezondheidseffecten bekend te veel thiamine.
De snelste manier om te ontdekken of je een tekort aan vitaminen of mineralen hebt, is een bloedtest.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Vitamine B11 heeft mogelijk een gunstig effect op het denkvermogen bij ouderen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot problemen met het denkvermogen, zoals vergeetachtigheid.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Alcohol wordt in het menselijk lichaam afgebroken tot aceetaldehyde door het enzym alcoholdehydrogenase; aceetaldehyde is dus een tussenproduct in de afbraak van alcohol. Vervolgens wordt aceetaldehyde in verschillende stappen omgezet in de onschadelijke stof acetaat door het enzym aldehyde-dehydrogenase.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem. Wie in vorm wil blijven, doet er dus goed aan elk magnesiumtekort te voorkomen.
De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn. Vitamine B zorgt voor een optimale spierwerking. Deze vitamine krijgt u binnen via fruit, vlees(waren) en graanproducten.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Aanbeveling. Aanbevolen wordt om patiënten met een chronische stoornis in het gebruik van alcohol dagelijks 2dd 50 mg thiamine te laten gebruiken, in combinatie met vitamine B-complex.
Vitamine B1 (thiamine) is nodig om energie uit eten te kunnen halen. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons eten binnenkrijgen. Vitamine B1 komt voor in vlees, groenten, noten, gist en graanproducten.