De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Als het schilderwerk niet goed droog is als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen in de laklaag veroorzaken. Het enige wat je dan kunt doen, is de verflaag alsnog laten drogen, opnieuw opschuren en een nieuwe verflaag aanbrengen.
Regen en luchtvochtigheid
Tijdens of vlak na een regenbui of mist schilder je beter niet buiten. Ook niet als het te schilderen oppervlak overdekt is. Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Hoewel het verven in de zon voor een minder lange droogtijd zorgt, loop je de kans dat de verf juist te snel droogt. Wanneer verf te snel droogt kunnen er strepen ontstaan. Daarnaast loop je kans op scheuren en blaasjes in je schilderwerk. In de volle zon schilderen is dus niet echt aan te raden.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Hoe lang duurt het schilderen zelf
Reken op 1 à 2 minuten werk per lopende meter. Reken op 10 à 15 minuten per vierkante meter.
De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°.
Eigenlijk erg logisch: door de zon zal de verf sneller drogen. Dit heeft te maken met de temperatuur en de verdamping van de verf. Pas wel op, want als het te warm is zal de verf te snel drogen en de duurzaamheid verloren gaan. Verf heeft absoluut zijn droging nodig.
De beste temperatuur om buiten te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk.
Vochtig hout schilderen is niet goed. Voor het uitvoeren van schilderwerk mag hout in de praktijk maximaal een vochtigheidsgraad hebben van ongeveer 18 procent.
Gemiddeld duurt het een jaar of vijf voor de tijd aanbreekt. Het buitenschilderwerk bepaalt nog jaren hoe de woning overkomt in het straatbeeld. Het uiterlijk vormt vaak de eerste indruk die omstanders van het huis krijgen.
Is schilderen dan nog steeds mogelijk? Het antwoord hierop is; Ja. U kunt ook schilderen (zowel buiten als binnen) wanneer de temperaturen onder de 10 graden Celsius liggen. De minimale temperatuur om te schilderen ligt rond de 5 graden.
Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen. Ben je gewend aan de droogtijd van verf op terpentinebasis? Dan kun je een beetje Floetrol toevoegen aan je watergedragen verf.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Door in de schaduw of achter de zon aan te schilderen voorkom je dat de ondergrond te warm is. Hierdoor droogt de verf minder snel, verwerkt prettiger en vloeit mooier. Vanwege de luchtvochtigheid kun je beter ook niet te laat op de dag nog buiten verven.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'. Rol tot slot van boven naar beneden.
Over het algemeen heb je aan één laag primer genoeg voor een muur. Hierbij gaan we er wel vanuit dat je belangrijke voorbereidingen hebt uitgevoerd, zoals het ontvetten en schoonmaken van de muur. Je maakt gebruik van een primer die geschikt is voor muren, bijvoorbeeld deze Zinsser Bulls Eye 123 Primer.
In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak. Het is belangrijk om tussen de lagen door te wachten totdat de eerste laag goed droog is voordat de volgende laag geschilderd kan worden.