Mag ik nachtschade eten als ik een auto-immuunziekte heb? Het wordt officieel afgeraden om nachtschade te eten als je een auto-immuunziekte hebt. De giftige stoffen in deze groente- en fruitsoorten kunnen het immuunsysteem triggeren. Daardoor kunnen de klachten toenemen.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose verandert het kraakbeen.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen. En yoghurt had zowel bij mannen als vrouwen geen invloed op de gezondheid van dit gewricht.
Overbelasting door werk of sport is een risicofactor. Of een trauma, waardoor je een gewricht beschadigt. En wat we zeker niet moeten vergeten, is overgewicht. Hoe je het ook wendt of keert, te veel kilo's kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op artrose.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren. Wel kan het hebben van een gezond gewicht invloed op uw klachten hebben.
Dat komt omdat ze sporen van giftige stoffen (zoals solanine) bevatten. Vermijd aardappelen, tomaten, pepers, paprika's en aubergine dus niet, maar zorg voor voldoende variatie in je eetpatroon.
Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen. BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien.
Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente.
Er zijn veel mensen die beweren dat hun jicht verergert na het eten van tomaten. Recent onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit. De onderzoekers hadden meer dan 2000 mensen met klachten van jicht ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht.
Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Deze kunt u beter vermijden. Omega 3-vetzuren zijn beter en zitten onder andere in vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Gezonde effecten van koffie
Dat is in principe goed nieuws voor patiënten met reumatische klachten. Bij artrose kan het drinken van koffie het kraakbeen beschermen en bij reumatoïde artritis kan koffie weefselbeschadiging in de gewrichten voorkomen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
De aardappel hoort tot de familie van de nachtschades. Dat is een heel grote plantenfamilie en de aardappel heeft een paar heel bekende neefjes en nichtjes. Bekende voorbeelden zijn de tomaat, aubergine en paprika. De nachtschade plant zelf is giftig maar de vruchten kunnen allerlei fijne eigenschappen hebben.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
Werkt gember tegen klachten door reuma? Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen.
Nog meer "roest" voor onze knieën en heupen! Je vindt ze in fruit en groenten, inderdaad! En de groenten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn bessen en rood fruit (bosbessen, aardbeiden, frambozen, kersen, bramen en rode bessen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.
Spelen vitamines nog een rol bij artrose? Vitamine K ondersteunt eiwitten die het kraakbeen sterk houden. Deze voedingstof zit onder andere in boerenkool en andere groene koolbladeren, spinazie en peterselie. Ook vitamine D en E hebben een gunstige invloed op het kraakbeen van de gewrichten.