Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Wanneer deze wormen 's nachts hun eitjes achterlaten rond de anus, veroorzaakt dit een hevige krabreflex. Door hieraan toe te geven, komen de eitjes onder de nagels en op de handen terecht. Je zal ze niet zien met het blote oog, maar kan ze wel verspreiden door allerlei objecten aan te raken.
Mebendazol is werkzaam tegen nematodeninfestaties in het darmkanaal zoals die met Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale en Necator americanus. Soms kan het tot 3 dagen na inname duren alvorens de werkzaamheid intreedt.
Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
ondergoed elke dag verschonen. nagels en billen frequent schoonmaken. lakens, nachtkleding en ondergoed wassen bij ten minste 60 °C. beddengoed en nachtkleding voorzichtig opnemen en buiten uitslaan.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
Hoe deze parasiet mensen besmet en zich weer verspreid zien we in afbeelding 10. De parasiet komt voor in besmet eten en drinken in de vorm van resistente cysten waardoor het tot wel maanden kan overleven in koud water.
Door mest binnen 48 uur van het land te verwijderen, kan de hoeveelheid infectieuze larven op het land drastisch beperkt worden. Niet alle larven komen binnen 48 uur uit het ei. Van sommige wormsoorten (bijvoorbeeld spoelworm), kunnen de eitjes drie jaar lang op het land blijven liggen en dan pas uitkomen.
Aarsmaden. Aarsmaden worden behandeld met mebendazol: direct een tablet en na 14 dagen weer een. Deze behandelwijze is nodig omdat de ontwikkeling van ei tot larve veertien dagen duurt. Indien in een gezin meer dan één persoon besmet is, is het verstandig alle gezinsleden te behandelen.
Ze leven ongeveer 8 weken, en leggen hun eitjes op de huid rond de anus. Buiten het lichaam kunnen de eitjes lang in leven blijven (10-14 dagen), zodat ze via onder andere speelgoed, meubels, kleding, beddengoed, gebruiksvoorwerpen of handen weer een andere mens besmetten.
Aarsmaden leven in de darm maar ze komen 's nachts naar buiten en leggen eitjes rond de anus. Daar veroorzaken de eitjes jeuk aan de anus en in de bilspleet. De besmette personen (meestal kinderen) gaan vervolgens krabben en de eitjes blijven kleven aan de vingers en onder de nagels.
Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Symptomen worminfectie / aarsmaden
Ook kan onrustig slapen een klacht zijn die door de aarsmade wordt veroorzaakt. De belangrijkste klacht is echter jeuk rond de anus, omdat de wormpjes, die daarom ook aarsmaden worden genoemd, 's nachts naar de anus kruipen om daar hun eitjes te leggen.
Wat merkt u van wormpjes (aarsmaden)?
Soms ziet u dunne witte draadjes in poep, ondergoed of beddengoed. De wormpjes zijn tot ongeveer 1 cm lang. Soms bewegen ze. Soms geven ze jeuk rond de anus en/of vagina, vooral 's nachts.
Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een besmetting met wormpjes omdat jonge kinderen nogal eens de neiging hebben om speelgoed etc. in hun mond te steken waarop de wormeitjes aanwezig kunnen zijn.
De larven ontwikkelen zich in het maag-darmkanaal tot geslachtrijpe wormen ongeveer 10 weken na het inslikken van de eitjes. De wormen leven ongeveer 1 jaar en produceren (zeer veel) eitjes, die met de ontlasting worden uitgescheiden. De eitjes rijpen 1 maand in de grond en worden daarna pas infectieus.
Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook vaak voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten in de tuin of in de zandbak te spelen.
Meestal gaat het om aarsmaden. Hun eitjes leggen wormen rond de anus en bij meisjes soms zelfs langs de vagina. Een kind kan er vaak meerdere keren last van hebben, omdat het erg besmettelijk is. Als je kind last heeft van jeuk tussen de billen, of slecht inslaapt, zouden er wormen in het spel kunnen zijn.
Wormen eten graag bananen. Is je wormenbak te nat en te vochtig. Dan is het aan te raden even geen bananen te voeren.
Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt. Transmissie is afhankelijk van blootstelling van de intacte huid aan grond die besmet is met infectieuze larven.
Door het krabben komen de eitjes onder de nagels te zitten. Als u of uw kind de handen niet goed wast, kunnen de eitjes weer via aanraking overgedragen worden op een ander. De wormpjes zijn niet gevaarlijk, maar geven wel vervelende klachten. Als u goed op uw hygiëne let, verdwijnen de wormpjes meestal vanzelf weer.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.