Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost. Dit heeft een positief effect op je stoelgang en kan constipatie voorkomen. Ook geeft het je stofwisseling een boost. Dit kan zelfs helpen met afvallen.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering. Zo houd je je buik gezond! Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen. Vezels nemen namelijk vocht op in onze dikke darm.
Niet wetenschappelijk bewezen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water. Al met al is er maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het drinken van water.
Warm is beter
Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Met vocht wordt met name water, koffie of thee bedoeld. Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie.
Het tien minuten gekookte warme water stimuleert meteen agni, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare toxinen uit de dhatu's (lichaamsweefsels) effectief ondersteunen.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Ideale temperatuur
Je lichaam wil het koude water namelijk graag weer op lichaamstemperatuur brengen, wat veel (extra) energie kost. Ook is je maag niet erg dol op ijskoud water, waardoor je er maagklachten van kunt krijgen. Als je het warm hebt, ben je al snel geneigd een ijskoud drankje te nemen.
Maar hoeveel glazen water moet je nou echt drinken met dit warme weer? Het Voedingscentrum raadt aan om met deze warmte elk uur een glaasje water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Dan zou je ongeveer op zo'n 2,5 liter water per dag uitkomen. Zeker met dit warme weer heb je 2 liter per dag echt nodig.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Wat u het beste wel kunt doen als u last heeft van uw maag
Dus bijvoorbeeld even geen volkoren brood of pasta, maar bruin brood en gewone pasta. Drink daarnaast voldoende, minstens 1,5 liter per dag. Water en thee zijn daarvoor goede opties. Of u wel of niet melkproducten kunt velen is een kwestie van uitproberen.
In warm kraanwater kunnen schadelijke metalen opgelost zijn, zoals koper afkomstig van een koperen voorraadvat van een boiler of CV-ketel, en van koperen leidingen in de woning. Ook kunnen waterkranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom en cadmium afgeven.
Onder andere Apollinaris, Tönissteiner, Vichy en Badoit zijn ideaal voor een gevoelige maag. Misschien ligt een te kort aan magnesium wel aan de basis van jouw vermoeidheid. Drink daarom magnesiumrijk water als Apollinaris, Contrex, Vitalinea of Hépar.
Water drinken in de ochtend
Je doet er goed aan om gelijk na het ontwaken 1 tot 2 grote glazen water te drinken om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens het slapen verliest je lichaam namelijk vocht via de ademhaling, speeksel en transpiratie.
Tips tegen maagpijn
Begin elke ochtend met een glas warm water. Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten. Een kop warme melk of verse gemberthee.
Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren. Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren.
Thee: Bij maagpijn raden artsen thee aan met kruiden zoals kamille en venkel. Venkel-anijs-komijnthee uit de apotheek helpt tegen pijn in de bovenbuik met indigestie en winderigheid. Pepermunt verlicht maagkrampen. Citroenmelisse kalmeert de maag bij stressgerelateerde maagproblemen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat 'zachter' voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken.
Water vult het verloren vocht in het lichaam aan, maar dat doet thee ook. Dat zegt Carrie Ruxton van Kings College London in de European Journal of Clinical Nutrition. Thee drinken geeft naast de noodzakelijke vochttoevoer immers ook nog eens antioxidanten die het lichaam beschermen.