Iemand met een burn-out heeft weinig tot geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan zijn/haar werk op een goede manier uit te voeren. Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.
Samen met jouw psycholoog werk je aan het herstellen van jouw energie, en het verminderen van je vermoeidheidsklachten. Je leert op een andere manier met stress om te gaan en je leven zo in te richten dat de kans op een terugval klein is.
Uw huisarts kan in één of meer gesprekken herkennen of u een burn-out heeft. Ook informatie van uw partner of familie is hierbij nuttig. Soms geeft de huisarts u een vragenlijst. Dit helpt mee om vast te stellen of u een burn-out heeft.
Gewone raadplegingen moeten indien mogelijk BUITEN de schooluren plaatsvinden. Psychologen zijn NIET gemachtigd om een medisch attest uit te schrijven.
Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out. Het kan het gevolg zijn van stress door je werk, studie of thuis. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Ook van andere situaties kun je overspannen raken of een burn-out krijgen.
Burn-out kan zich in zowel fysieke als emotionele symptomen uiten. Velen worden daarvan beschreven in de 12 fasen van burn-out. Lichamelijk moe en uitgeput, hoofdpijn of andere ziekten en niet kunnen eten of slapen zijn typische symptomen zijn van een burn-out.
Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Een basispsycholoog mag onder supervisie behandelingen en onderzoek uitvoeren, maar mag geen diagnoses stellen.
Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie. Alles wat voor jou belangrijk is om te bespreken mág je ook bespreken. Er is dus niets wat je niet kunt of mag bespreken.
Uw psycholoog mag geen uitspraken doen over personen of situaties die hij zelf niet heeft kunnen onderzoeken, bijv. over een ouderfiguur die hij nooit heeft ontmoet. Uw psycholoog dient voorzichtig te zijn met dienstverlening aan cliënten die verschillende belangen kunnen hebben.
Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Bij een burn out bouw je chronische stress op. 's Nachts lig je te piekeren. 's Ochtends ben je doodmoe, op je werk en is concentreren moeilijk. Je verliest controle. De chronische stress voel je in je lijf, je nek zit muurvast.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).
Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand. Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.
Een psychiater is eigenlijk een dokter voor de ziel. Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen.
Heeft een psycholoog/psychotherapeut beroepsgeheim? Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim. Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen. Beide opties hebben wel verschillende voor- en nadelen.
Waarmee kan een psycholoog je helpen? Het vakgebied van een psycholoog is net zo divers als onze geestelijke gezondheid. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out.
Alleen een deskundige, zoals een psychiater, kan vaststellen of u een persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze doet daar eerst onderzoek naar bij u. Hij onderzoekt hoe u over zichzelf denkt en hoe anderen over u denken.
Het verschil uitgelegd. Een psycholoog behandelt, over het algemeen, mensen met problemen die recent ontstaan zijn. De (psycho)therapeut behandelt patiënten juist langdurig en helpt hen om van hun problemen af te komen of er makkelijker mee te leren leven.
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Maak dan een afspraak met uw huisarts. Deze stelt u vragen over uw situatie om vast te stellen of u een burn-out heeft.