Klinken buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree bekend en heb jij te maken met deze klachten? Gevoelige darmen zouden wel eens een rol kunnen spelen. Sommige van ons hebben 'gevoelige darmen' of 'kwetsbare darmen' waardoor je vatbaarder bent voor de eerder genoemde kwaaltjes.
Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
Meestal verergeren de klachten in de loop van de dag en na het eten. Maar ook met een lege darm ervaren mensen met PDS een opgeblazen gevoel. Ook ervaren mensen met deze klachten vaak winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
U kunt verstopping voorkomen of verminderen door vezelrijk te eten, tenminste twee liter per dag te drinken en veel te bewegen. Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Rommelende darmen en stinkende winden
Als het onvoldoende verteerde eten in de dikke darm komt, gaan bacteriën ermee aan de haal. Daarbij komt er veel lucht in de darmen en zit jij met een opgeblazen gevoel. Met name een slechte eiwitvertering zorgt voor stinkende uitlaatgassen van je lichaam.
Meest voorkomende klachten zijn:
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.
Vezelrijk eten en genoeg drinken
Vezels dienen als voedingsbron voor goede bacteriën in je lichaam. Drink bij een vezelrijk dieet veel water, minimaal twee liter per dag, dit zorgt ervoor dat de onverteerde vezels opzwellen waardoor je een soepele ontlasting krijgt. Begin de dag met havermout en een stuk fruit.
Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies. Een persoonlijk voedingsadvies opgesteld door een diëtist wordt aangeraden.
Als je stress hebt, sturen je hersenen signalen naar je darmen waardoor je er (extra) last van krijgt. De helft van de klachten bij PDS zijn te herleiden tot stress. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat je het beste eerst stress aan kan pakken, voordat je naar je voeding kijk met bijvoorbeeld het FODMAP-dieet .
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
- Brandnetel en lindebloesem zijn beide kalmerende kruiden die de spijsvertering ondersteunen en helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Soms ontstaan de klachten na een buikgriep, operatie of antibioticakuur. PDS komt voor bij 1 tot 2 op de 10 mensen en kan zowel op jonge als oudere leeftijd voorkomen.
Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je regelmatig buikpijn en problemen met poepen. De klachten zijn heel vervelend maar niet gevaarlijk. Je hebt geen grotere kans op ernstige darmziekten.