De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden.
Een ontsteking aan een wortelpunt van een tand of kies kunnen we met een operatie behandelen. Dit heet ook wel een apexresectie. Soms lukt het je tandarts niet om met een wortelkanaalbehandeling een ontstoken wortelpunt tot rust te brengen. We kunnen dan de wortelpunt met een operatie weghalen.
Behandeling wortelpuntontsteking
In eerste instantie moet dan de zwelling tot rust worden gebracht. Pas daarna kan dan de wortelpuntontsteking worden behandeld. Wanneer de tand of kies gerestaureerd gaat worden, bijvoorbeeld met een kroon, is het in alle gevallen beter om de wortelpuntontsteking meteen te behandelen.
We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Een wortelpuntontsteking kan ontstaan als een “dode” tand of kies niet wordt behandeld. Ook kan het ontstaan na een moeilijke wortelkanaalbehandeling. Een wortelpuntontsteking veroorzaakt pijn en een abces. Een abces is een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt.
Bij een ontsteking neemt normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe en worden ze wijder. Het tandvlees krijgt een rode kleur, zwelt het op en bloedt makkelijk als u uw tanden poetst of eet.
Een ontsteking in het wortelkanaal veroorzaakt hevige zenuwpijn. Bij wortelkanaalontsteking is één van de eerste symptomen gevoelige tanden. Je krijgt last van je tanden of kiezen bij het drinken van koude of juist warme drankjes. Daarna krijg je bij een wortelkanaalontsteking klachten in je tanden of kiezen.
Soms ontstaat een kaakholteontsteking door een infectie aan de tandwortel. Dit kan ontstaan door tandbederf. Als de infectie uitgebreid is, kan uw tandarts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline.
De wortelkanaalbehandeling kosten variëren tussen de 130,00 en 400,00 euro, zonder hier de verzekering bij te betrekken. Maar hier moet je dus opletten dat het duurder kan uitvallen, wanneer de wortelkanaalbehandeling complexer is.
De behandeling duurt ongeveer één uur. Dit geldt alleen voor de chirurgische behandeling aan de wortelpunt, die alleen zin heeft na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling. Lees meer over een wortelkanaalbehandeling.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Alles wat onder het tandvlees ligt en wat u niet kunt zien, heet de wortel. De wortel zet een tand of kies vast in de kaak. De wortelpunt is het diepste puntje van de wortel.
Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren? Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het uitvoeren van een wortelpuntoperatie of het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing.
De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies. Soms is er een zwelling van uw kaak of wang. Bij het optreden van deze acute ontsteking wordt in sommige gevallen een antibioticumkuur voorgeschreven als tijdelijke oplossing.
Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.
Pijnklachten kun je voelen in de kauwspieren(A) of in het kaakgewricht (B). Als de pijn langer aanhoudt, kan deze ook uitstralen naar andere gebieden. Vaak straalt de pijn uit naar het hoofd of het gezicht. Schurende of knappende geluiden komen uit het kaakgewricht.
De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt. Maar daar stopt het niet! De ontsteking kan zelfs de naastliggende tanden of kiezen en het kaakbot aantasten.
In veel gevallen ontstaan er geen klachten, maar de ontsteking zal niet vanzelf weggaan en kan opspelen in perioden van een verminderde weerstand. De kaakchirurg kan het puntje van de wortel samen met de ontsteking verwijderen.
Kruidnagel is een huismiddeltje die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij kies- of tandpijn. De belangrijkste werkzame stof in deze specerij: eugenol. Eugenol is een natuurlijk verdovend middel. Maar kruidnagelolie kan niet te pas en te onpas gebruikt worden.
Ben ik direct genezen? Na de wortelkanaalbehandeling is de infectie zo veel mogelijk geminimaliseerd, maar nog niet direct genezen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat de eerste verbeteringen duidelijk te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal is verdwenen.
Een ontsteking in het bot merk je vaak door pijn (zelfs als de tand of kies dus "dood" is) precies op de plaats van de ontsteking. Soms ontstaat na enige tijd zwelling van het tandvlees naast die tand of kies. Nog later kan er een bultje op de zwelling ontstaan die openspringt, waaruit af en toe pus loopt.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.