PUR/PIR: één van de uitblinkers op isolerend vermogen. PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
PIR isolatieplaten, welke zeer goed tot uitstekend isoleren, hebben een minimale dikte van rond de 10 cm nodig om de RD-waarde te behalen. Tot slot zijn er de Resol isolatieplaten, de best isolerende platen. Deze hebben een dikte van rond de 9 cm nodig om de minimale Rd-waarde van 4,5 te behalen.
PIR platen direct tegen dakbeschot plaatsen
Als u van binnenuit gaat isoleren, plaatst u de PIR dakisolatieplaten simpel tegen de binnenkant van het dakbeschot. U kunt kiezen voor schroeven of verlijmen en doordat de platen gemakkelijk op maat te maken zijn, is de klus nog snel geklaard ook!
Deze PIR spouwmuur isolatieplaat met een dikte van 30mm levert een hoog rendement als u een spouwmuur wit gaan isoleren. Met deze PIR muur en gevel isolatieplaat behaald u een Rd-waarde van 1,35 en het zorgt ervoor dat er in de winter geen warmte via de buitenmuur verloren gaat.
Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed. PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie.
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Dan kan je eventueel ook kiezen voor vloerisolatie met isolatiechape (op basis van EPS-parels, PUR-granulaten, …). Net als bij gespoten PUR heb je dan geen uitvullaag nodig om je leidingen weg te werken. De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.
Een isolatielaag kan nooit te dik zijn. Hoe dikker, hoe beter. Plaats daarom altijd een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal wanneer u uw dak wilt isoleren.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Tijdens het productieproces van PIR platen worden er drijfgassen gebruikt waardoor er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal ontstaan, wat vergelijkbaar is met PUR. PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
Dampremmende folie en PIR
Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten. Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Ook heeft glaswol het voordeel dat het een goede isolatiewaarde heeft en warmte goed vasthoudt. Hierdoor zal je energierekening dalen en zal het binnenklimaat van je woning aangenamer worden. Een nadeel van glaswol is dat het minder brandveilig is dan pir. Het materiaal is namelijk brandbaar en zal snel vlamvatten.
PIR is geen echt duur isolatiemateriaal, maar ze is ook niet goedkoop. Ze is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk duurder in vergelijking met glaswol. Indien we de prijsopbouw van PIR isolatiemateriaal van naderbij gaan bekijken zien we dat deze voor het overgrote merendeel bestaat uit de arbeidskosten.
Pur- en pir-isolatieplaten van Recticel Insulation hebben een lage lambdawaarde vanaf 0,019 W/mK, waardoor ze maximaal isoleren voor een minimale dikte. Om een U-waarde van 0,24 W/m²K te halen, volstaat 9 à 12 cm pur of pir meestal, terwijl je bij andere isolatiematerialen al snel een dikte van 12 à 24 cm nodig hebt.
PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.