Betadine zalfgaas kan zonder bezwaar met verband worden afgedekt. Zalfgaas wisselen zo vaak als nodig, doch in principe dagelijks of om de dag. De bruine kleur is een visuele indicator van de bacterie dodende werking ( het gaas vervangen wanneer het ontkleurt ).
Verwissel het zalfgaas in principe dagelijks of om de dag afhankelijk van de toestand van de wond. Bij ernstig ontstoken of vochtige wonden elke 4-6 uren aanbrengen om zo de beste werking te behouden. Wanneer de bruine kleur zwakker wordt, moet de zalf opnieuw worden aangebracht.
Breng Betadine Oplossing direct vanuit het flesje of door middel van een watje of steriel gaasje op de wond en de huid eromheen aan. Behandel de wond 1 tot 2 keer per dag gedurende 3 - 5 dagen, afhankelijk van de diepte van de wond.
Betadine zalfgaas wordt gebruikt voor de bescherming van de wond, zelfs als deze geïnfecteerd is. Dit gaas ontsmet de geïnfecteerde huid. Het bevordert de genezing van oppervlakkige brand-, snij of schaafwonden, zelfs indien de wond geïnfecteerd is en draagt bij aan het voorkomen van infecties.
Betadine wordt gebruikt voor het desinfecteren en verzorgen van wonden om infecties te behandelen. Het helpt bij een mooie en snelle genezing van de wond met minder kans op littekens. De werkzame stof is providonjodium. Dit is een speciaal soort jodium dat niet prikt en is hierdoor prettig in gebruik.
Bij langdurige toepassing op grote oppervlakken kan jodium namelijk in de bloedsomloop van het ongeboren kind terechtkomen. Hierdoor kan de schildklierfunctie van het kind beïnvloed worden. Gebruik geen Betadine op grote huidoppervlakken bij een door een arts vastgestelde, overmatige werking van de schildklier.
Iso-Betadine bijvoorbeeld gebruik je beter niet te veel bij kinderen jonger dan 36 maanden. In dat ontsmettingsmiddel zit jodium en dat kan bij overmatig gebruik tot problemen met de schildklier leiden. Bij jonge kinderen zou ik een wonde sowieso altijd afdekken. Op die manier vermijd je dat ze aan het korstje pulken.
Inadine zalfgazen moeten dagelijks of om de dag worden vervangen, maximaal 3 dagen laten zitten.
Povidonjodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen.
Iso-betadine® kan bijvoor- beeld 12 uren actief zijn bij een infectie, maar bij veel vuil in de wond gaat het die 12 uur niet halen (daarom is eerst reinigen belangrijk!). - snel werken, binnen 15-30 seconden.
Maak kleine wonden schoon met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond tenminste vijf minuten om vuil en bacteriën te verwijderen. Diepe, grote of hevig bloedende wonden moeten door een arts behandeld worden.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Op wondjes, slijmvliezen en in huidplooien kunt u beter het weinig irriterende povidonjodium gebruiken. Breng de oplossing ongeveer een minuut voor de ingreep aan.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Breng Betadine Oplossing direct vanuit het flesje of door middel van een watje of steriel gaasje aan op de wond en de huid eromheen. Behandel de wond 1 tot 2 keer per dag zolang deze nog open is. Pas op met aanbrengen, want de dunne oplossing druppelt makkelijk op je kleding.
Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Verwissel het vette gaas en het absorberend verband 1 (of zo nodig 2) keer per dag tot de wond niet meer lekt.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Vette gaasjes zijn ideaal voor de volgende wond soorten: Brandwonden in een niet acute fase. Tweede graads brandwonden met een dichte blaar. Langzaam genezende open wonden.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.