Zo kan stress zorgen voor lichamelijke, emotionele en cognitieve symptomen. Maar ook op je gedrag of sociale leven kan stress behoorlijk veel invloed hebben. De een ervaart bepaalde symptomen heftiger en anders dan de ander.
Stress ontstaat wanneer je een situatie als bedreigend ervaart. Bijvoorbeeld als een auto je op een haartje na aanrijdt, of als iemand woedend op je af komt lopen. Je voelt de lichamelijke sensaties (een hoge hartslag, klamme handjes): je lichaam maakt zich instinctief klaar om te vechten of te vluchten.
Je emoties veranderen bij stress
Op het moment dat je meer stress hebt in je leven, veranderen ook je emoties. Gevoelens van blijdschap en vreugde verminderen of verdwijnen en er komen meer negatieve emoties voor in de plaats. Je kunt je door stress ook emotioneel instabieler voelen.
Zoals je hierboven hebt gelezen is jouw stressreactie (voor een groot gedeelte) een emotie. Welke emotie dat precies is, is aan jou om te onderzoeken. 'Een beetje gestrest' mag vanaf nu nooit meer jouw antwoord zijn op de vraag hoe het met je gaat.
Deze spanning slaan we op en onze levens-adem stokt. Het uiten van emoties zorgt ervoor dat de spanning die verbonden is met de emotie (bijv: herinneringen, overtuigingen, fysieke spanning in de buik) losgelaten kan worden.
Gevoel geeft vaak inwendige feedback die mensen voor zichzelf houden. Emoties zijn vaak zichtbaar voor de buitenomgeving en zijn af te lezen of te horen van de ander. De vier basale emoties zijn blijdschap, angst, boosheid en verdriet. Ook emoties zijn een vorm van feedback.
Emoties zijn de zichtbare uitingsvorm van je gevoel.
Je voelt je verdrietig; de emotie (de zichtbare uitingsvorm) daarvan is dat je huilt. Je voelt je boos; de emotie daarvan is bijvoorbeeld dat je boos kijkt, of dat je tegen iemand te keer gaat, of dat je iets kapot gooit.
Onderzoek naar verband tussen rouw en symptomen
Het is inmiddels een gegeven dat emoties niet alleen effect hebben op je gedachten en op hoe je je voelt, maar ook op je lichaam. We blozen als we ons ergens voor schamen, we krijgen buikpijn van stress en een versnelde ademhaling van angst.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het 'gevaar'.
Het breinnetwerk dat verantwoordelijk is voor het ervaren van emoties is het limbisch systeem. Hersengebieden die onderdeel zijn van het limbische systeem zijn onder andere de amygdala, de hippocampus, de nucleus accumbens, en delen van de frontale cortex. Het limbisch systeem zit diep in de hersenen.
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen. Gevoelens kunnen ook spontaan opkomen. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag.
Moeheid is de emotie die hoort bij verlies van levenslust - het leven heeft iedere aantrekkingskracht verloren. Het herstel daarvan, bij kinderen en volwassenen, bezien vanuit een breed perspectief, vormt het onderwerp van dit bewust prikkelende boek.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Je herkent emoties minder goed
Blijdschap en verdriet zijn minder relevant voor onze veiligheid, dus het lijkt erop dat we in een vermoeide staat onze energie bewaren om alleen emoties te herkennen die wijzen op gevaar.
Bovenrug: Verdriet
Opgekropt verdriet en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de bovenrug, vaak ter hoogte van het hart.
De vermoeidheid bij rouw wordt niet door fysieke uitputting veroorzaakt, maar door de rouw zelf. Bewust en onbewust gebeurt er ontzettend veel. De drukte in je hoofd is op zich al genoeg reden om meer moe te zijn dan normaal. Rouwen doet pijn en dat kost energie.
Emotionele uitputting is een blokkade op de doorstroming van je gevoelens en emoties.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging als blijheid, bang, boosheid, bedroefd dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties en gezichtsuitdrukkingen en gedrag.
Twijfel is een emotie die ons activeert om iets wat we niet helemaal zeker weten van verschillende kanten te bekijken. We hebben het soms nodig voordat we een weloverwogen besluit kunnen nemen. Zodat je goed na kunt gaan wat in deze specifieke situatie het meest passend of wijs is om te doen.