De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Gerookte spekreepjes. Gerookte spekreepjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert. Spek bevat een hoge concentratie choline, een belangrijke voedingsstof die zorgt voor een normale werking van de hersenen.
Bacon wordt gewoonlijk ingezouten, dat wil zeggen dat het vlees gedurende een aantal dagen met zout wordt ingewreven om het zo te drogen. Met de eventuele bijvoegingen van suiker en specerijen wordt het dan twee weken ter droging weggehangen.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Bacon. Veel mensen denken dat 'Bacon' de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet. Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Voedingsvetten voor spieropbouw
Onder de verzamelnaam omega-3 vetzuren, werden vetzuren als eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en CLA (alfa-linoleenzuur) bekend om hun vermeende anabole en ontstekingsremmende (herstel) werking.
Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Er zitten 26 kilocalorieën in 1 voor snee (14 gram) bacon. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bacon'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bacon (3 middelgrote plakken) bevat 130 calorieën.
Deze vervanger is geschikt voor veganisten, want de nieuwste trend is aubergine-bacon! Er komt geen soja of een andere bewerkt product aan te pas, want deze plantaardige bacon bestaat simpelweg uit plakjes gemarineerde en gebakken aubergine. En dat zou dus precies hetzelfde smaken als normale bacon.
Zet de oven aan op 200 graden en zet de bakplaat met de bacon in het midden, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je bacon/spek. Dunne plakjes hebben ruim 10 minuten nodig, maar iets dikkere plakjes zeker 15-20 minuten.
De prijsstijging komt door het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. "Het is een drama wat zich in China afspeelt", zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. In tientallen landen is de Afrikaanse varkenspest uitgebroken.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Halal en organisch spek
Uw halalspek wordt gemaakt van biologisch en natuurlijk halal vlees uit de duurzame landbouw. Er wordt gebruik gemaakt van de meest nobele snitten en van kwaliteitskruiden, voornamelijk ORGANISCH.
Ontbijtspek wordt dus, anders dan bacon, uit het vetste deel van het varken gesneden – uit de buik. Het is niets anders dan buikspek dat gezouten en gerookt wordt en vervolgens in dunne plakken wordt gesneden.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Katenspek. Katenspek kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De Engelse bakbacon wordt van dezelfde delen gemaakt als de Hollandse bacon. Alleen wordt er vaak een groter deel van de varkensbuik aan de karbonadestrook gelaten. Het vlees wordt licht gepekeld en daarna gedurende enkele dagen nagerijpt.