Muizen komen eenvoudig je huis binnen dankzij piepkleine gaten en kieren. Ventilatiegaten in je buitenmuur bijvoorbeeld, maar ze lopen met hetzelfde gemak onder de garagepoort door of kruipen via de buitenmuur en je dakgoot onder je dakpannen. Voor je het weet zitten ze op zolder of tussen de spouwmuur.
Er zijn verschillende oorzaken voor muizen in huis. De meest voorkomende is afval en rommel in de keuken of de tuin. Ook komen muizen op verschillende soorten voedsel af. Naast mensenvoedsel, eten ze graag vogelvoer, vetbollen en de voeding van uw huisdier.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Muizen in huis zijn heel vervelend. Je hoort ze 's nachts rondlopen boven plafonds en in spouwmuren. Ze knagen aan etensvoorraden, kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en maken je huis vuil met muizenpoep en urine.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Een huismuis leeft circa 1 jaar. Vrouwelijke huismuizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden en hebben gedurende hun levensduur gemiddeld 6 tot 10 worpen (nesten), met gemiddeld 5-6 jongen per nest. Ze hebben een draagtijd van 3 weken, gevolgd door een zoogperiode van 3 weken.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn. Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen. Muizen beschikken namelijk over een ultrasoon gehoor.
Lopen muizen over je heen als je slaapt? Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Gaatjes en kieren dichten.
Daardoor kunnen ze zich door de kleinste gaatjes en kieren wringen. Past er een potlood in? Dan kan de muis er ook doorheen. Check de muren en kastjes op gaten en spleten en maak deze dicht.
Muizen vinden het geluid van de ultrasone verjager zeer irritant. Ze worden verstoord in hun (eet)gewoonten, raken van slag en zoeken liever ergens anders onderdak. De muizenverjager werkt goed in de ruimte waarin het geplaatst is. De geluidsgolven dringen niet door muren heen, waardoor het vooral lokaal effectief is.
Muizen communiceren met elkaar door geluidjes. Huismuizen piepen vooral. Soms hard en soms schel. Dit laatste gebeurt als een mannetje en vrouwtje wil versieren.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Tekenen van muizenoverlast
Muizen kunnen wel 50 tot 80 uitwerpselen per nacht produceren. Meestal kun je muizenkeutels vinden langs de plinten in de keuken en in keukenkastjes, maar soms ook op de tafel en op het keukenblad.