Leerlingen en studenten hebben altijd recht op inzage op de persoonsgegevens die scholen verzamelen. Dit geldt ook voor toetsen, tentamens en examens. Het is niet noodzakelijk om het verzoek te motiveren (art. 15 lid 1 AVG).
Inzien examenwerk
De leerling en de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mogen het werk voor het (centraal) examen en de cijferlijst op school inzien. Hierbij moet een vertegenwoordiger van de school aanwezig zijn.
Een docent moet binnen 10 werkdagen een toets nakijken en de uitslag bekend maken. Ook moet een docent altijd de gelegenheid geven de toets in te zien met de opgaven. Hij mag wel zelf bepalen of je de toets en de gemaakte opdrachten mee naar huis mag nemen.
Een proefwerk, ook repetitie genoemd, is een meestal schriftelijke toets waarmee wordt beoordeeld of een leerling de leerstof beheerst. Een toets die kleiner is dan een proefwerk en die minder zwaar meetelt voor het rapport, wordt wel een schriftelijke overhoring genoemd.
Voor centrale examens Nederlands geldt dat je binnen vier weken nadat landelijk de resultaten bekend gemaakt zijn bij de examencommissie van je school een verzoek tot inzage kunt indienen. Het centraal examen rekenen kun je ook op verzoek inzien. Dat kan je regelen via je rekendocent.
Wie kijkt het centraal examen na? De centrale examens nakijken gebeurt door twee leraren. Eerst door de eigen vakleraar: de eerste corrector. Daarna kijkt een leraar van een andere school het examen nog een keer na: de tweede corrector.
De examenuitslag van het eerste tijdvak is op woensdag 14 juni 2023. Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt. Kort daarna zal jouw school beginnen met het vaststellen van alle examenuitslagen. De uitslag van het tweede tijdvak is op donderdag 6 juli 2023.
Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.
Let op: als je in een toetsweek een toets mist dan moet je deze op een ander tijdstip inhalen (zie vragen over inhalen van toetsen).
Terwijl andere scholen verspreid over het jaar toetsen afnemen bij leerlingen. Ook het recht op inhalen en herkansen verschilt per school. Zo geldt op sommige scholen het recht op één herkansing per toetsperiode, terwijl andere scholen deze mogelijkheid minder vaak of juist vaker bieden.
Artikel 5.5 Als een leraar, (zonder dit van te voren te hebben aangegeven), meer dan 10 minuten te laat is, vervalt deze les, mits dit door de klassenvertegenwoordiger gemeld wordt bij de SL of coördinator leerling-zaken.
Een schriftelijk examen, of een mondeling examen met schriftelijke voorbereiding mag maximaal 4 uur duren. Een mondelinge ondervraging van een student mag maximaal één uur duren.
Hoe je dat moet doen is door staatsexamen af te leggen van minimaal 1 vak op het niveau van de lagere onderwijssoort. Dus stel, je zakt dit jaar voor je vwo-diploma, dan kan je een staatsdiploma havo krijgen als je in het volgende schooljaar voor 1 of meer vakken slaagt voor het havo-examen.
Indien je beslist om niet aan een examen deel te nemen, verlies je een examenkans. Zo ontneem je jezelf wel de kans om examenervaring op te doen. Door toch deel te nemen krijg je inzicht in het soort vragen die tijdens een examen worden gesteld en hoe het examen verloopt.
Meestal heb je recht op 1 herkansing in hetzelfde schooljaar. De volgende herkansing is vaak gepland in het nieuwe schooljaar. Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen. De school mag meer kansen aanbieden, check daarom altijd bij je docent of in je OER hoe het op jouw school geregeld is.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Deze herkansingen kunnen worden ingezet voor de schoolexamens die herkansbaar zijn. Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden. De kandidaat mag per toetsperiode maximaal één schoolexamen herkansen.
Nee, dat mag niet zomaar. Je moet toestemming geven om jouw spullen te laten controleren en je moet zelf ook aanwezig zijn bij de controle.
Heb je een vraag of klacht over een leerkracht of over de school? De eerste stap is: het probleem bespreken met de betrokken leerkracht of directie. Eventueel kan een ouder uit de schoolraad of ouderraad bemiddelen. Ook het centrum voor leerlingenbegeleiding kan in veel gevallen raad geven.
U mag 5 maanden tot maximaal 2 jaar benoembaar lesgeven. Hoelang u dat mag doen, ligt aan uw opleiding.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
Welke vakken mag je wegstrepen in 2023? Geen vakken. Deze zogeheten duimregeling is komen te vervallen, aangezien we weer terug gaan naar de examenregels zoals deze waren voor de coronacrisis.