Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Het hangt af van het doel van de isolatie. Als het gaat om isolatie om warmte binnen (of juist buiten) te houden, heeft isolatie van een binnenmuur nauwelijks zin. De temperatuurverschillen tussen de ruimten aan beide zijden van de binnenmuur zijn vaak dusdanig klein dat isolatie geen voordelen biedt.
Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) opgevuld met isolatie. Men gebruikt daarvoor glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol. Indien jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, is het mogelijk om deze na te isoleren.
Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. Dit is wel een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Gevelisolatie is ook verstandig als je een huis energieneutraal wilt maken. De Rc-waarde die daarvoor nodig is, bereik je niet met spouwmuurisolatie.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Tip! Isoleren van muren kan met steenwol of glaswol. Steenwol is meer geluidsisolerend dan glaswol. Bovendien is steenwol brandwerend en veroorzaakt dit isolatiemateriaal ook minder jeuk en irritatie dan glaswol.
Fabel 1: Je kunt je woning ook over-isoleren
Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel. Is het isolatiemateriaal niet juist aangebracht of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condensatie en schimmelvorming.
Het isoleren van een dak met twee lagen heeft geen extra voordelen ten opzichte van het isoleren met één laag. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsrisico's, lekkage en meer kosten. Daarom is het niet aan te raden om een dak dubbel te isoleren. Als je je dak wilt isoleren, kies dan voor het isoleren met één laag.
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Een schuin dak kan zowel via de binnenzijde als de buitenzijde worden geïsoleerd. Een dak isoleren vanaf de buitenkant heeft de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant. U voorkomt op die manier naden en kieren tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak.
Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Voordelen van isolatie van de binnenmuur
Er gaat geen warmte meer verloren via de gevel. Als het buiten koud is, geniet u binnen van een warme en droge ruimte. Binnenmuurisolatie kan het hele jaar door geplaatst worden, onafhankelijk van het weer. De gevel behoudt het oorspronkelijke karakter.
Conclusie isolatiewaarden
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Denk er maar aan dat je lekker op de bank zit met de kachel aan. En toch last van de kou hebt. Dit komt vaak omdat je voeten en benen afkoelen door die koude ondergrond. Door isolatie van de vloer, stijgt de temperatuur met gemiddeld 2-4 graden waardoor de vloer comfortabeler aanvoelt.
De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen per vierkante meter gemiddeld tussen 20 en 30 euro. Het minimumtarief voor spouwisolatie varieert van 850 tot 1200 euro.
Hoeveel precies, hangt af van hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 980 m3 gas besparen als je zuinig stookt (zo'n € 750). In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 550 m3 gas per jaar (€ 450).
Moderne spouwmuurisolatie gaat gemakkelijk meer dan 60 jaar mee. Laat je je oude spouwmuurisolatie verwijderen en nadien de spouwmuur opnieuw isoleren met een recent isolatiemateriaal, dan kan je hier dus levenslang van genieten. Oude spouwmuurisolatie gaat afhankelijk van de kwaliteit enkele tientallen jaren mee.