Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is tweezijdig. Aan de ene kant staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en zucht naar bewondering centraal, en aan de andere kant is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.
Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Ook narcisten voelen zich echter soms ook onzeker.
Ze willen hun eigen onzekerheid compenseren en willen daarom dat anderen zich zo gaan gedragen dat hij zich goed kan voelen. Het kan erg lastig zijn om dit gedrag te herkennen en het is al helemaal een kunst om te leren om te gaan met deze vorm van manipulatie.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde “stilte behandeling”.
Wat zal een narcist nooit doen? Ze zullen nooit vreugde in je leven brengen, maar niet als tijdelijk, omdat je je niet bewust bent, en dat leidt tot het antwoord: 'Ze zullen je nooit de kans geven om je voor te bereiden op de oorlog die ze tegen je hebben gevoerd. Ze handelen altijd verraderlijk of perfide.”
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
Ze vinden zichzelf niet ziek, en zoeken dus ook geen hulp. Wel is duidelijk dat er verschil is tussen mannen en vrouwen in het uiten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld meer op zoek naar macht dan vrouwen en kunnen ze agressiever reageren op kritiek.
Een narcist is iemand die verhoogde achting van zijn eigen belangrijkheid heeft, geadoreerd wil worden en die een gebrek aan empathie voor anderen heeft. Een narcist is vaak ongelukkig en is snel teleurgesteld in anderen omdat hij niet de behandeling krijgt waarvan hij denkt dat hij het verdient.
Pleasen kan ook een vorm van narcisme zijn
Vaak wordt bij narcistisch gedrag gedacht aan 'aanvallend' gedrag, de extraverte vorm. Iemand die echter extreem pleasegedrag vertoont, vertoont in zekere zin ook een (milde) vorm van narcisme. Iemand is zich vaak pleasegedrag gaan aanmeten omdat hij/zij zich onzeker voelt.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bij niemand gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Onderzoeker Keith Campbell concludeerde dat narcisten weliswaar charmant en vol zelfvertrouwen overkomen, en daardoor snel allerlei mensen aan de haak kunnen slaan, maar tegelijkertijd blijken ze er zelden in te slagen een langdurige relatie op te bouwen.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Een narcist boos maken door trots te zijn op je talent
Ze zullen dan proberen je het gevoel te geven dat je arrogant bent of egoïstisch. Simpelweg omdat je trots bent op een talent dat zij niet bezitten. Narcisten haten het talent van anderen. Tenzij ze daarvoor zelf met de eer kunnen strijken.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Iedereen moet rekening houden met de narcist in het gezin
Elk gezinslid moet rekening houden met de narcist in het gezin. Het maakt daarbij niet uit of dit gedrag destructief voor henzelf of de andere gezinsleden is. Tegenspraak wordt niet geduld.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist, De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Een narcist zegt nooit sorry!
Hoe de wereld de narcist ziet. De narcist kan niet fout zijn, want daarmee lijden ze gezichtsverlies. Het is een verlies van controle. Ze weten niet wat er gebeurt en daar kunnen de narcisten niet tegen, want zij zijn superieur!
Leeuwen zijn berucht (en worden vaak belachelijk gemaakt om) hun narcisme. Ze worden gestuurd door de zon, wat betekent dat ze het geweldig vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het betekent ook dat ze vaak zijn geboren in de zomerhitte.
Somatische klachten; spanning, vermoeidheid, slecht slapen. Vervreemding; niet kunnen voelen wie je bent of wat je ervaart. Jezelf zien door ogen van de ander; last van schuld en schaamte. Verstoringen in emoties; niks of heel veel voelen.
Narcisten verdragen geen kritiek. Vriendschappen duren zolang als de vrienden het zelfgevoel van de narcist bevestigen – maar als die bevestiging wegvalt, verbreekt hij het contact. Sommigen zoeken bevestiging daarvan in uiterlijkheden en streven ernaar altijd het stralende middelpunt te zijn.
Ook op latere leeftijd kun je nog aan narcisme sleutelen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen namelijk hun diagnose uiteindelijk kwijtraken. Ze kunnen iets aan hun narcisme doen, zelfs in ernstige gevallen.
Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.