Behalve uw loon heeft u ook recht op wettelijke verhoging en rente. Dit gaat in vanaf de vierde werkdag dat uw werkgever te laat is met betalen van uw loon.
Als uw werkgever uw loon niet of niet op tijd betaalt, heeft u niet alleen recht op het loon, maar kunt u ook wettelijke verhoging eisen. Wettelijke verhoging is de boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt.
In je arbeidsovereenkomst staat de periode waarover je werkgever loon berekent. Na afloop van deze periode moet je werkgever het loon uitbetalen. Dat betekent bij een weekloon na een week en bij een maandloon na een maand. Ook kan een betalingstermijn van 4 weken zijn afgesproken.
Uw werkgever moet uw loon op tijd betalen. De arbeidsovereenkomst regelt wanneer. Bij weekloon mag uitbetaling nooit langer duren dan een maand. Bij maandloon ligt de grens bij een kwartaal.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.
Bij maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Dit is meestal aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de datum in het weekend dan vindt de uitbetaling meestal plaats op de vrijdag ervoor of de maandag erna.
op werkdagen tussen 14.30u en 15.00u: zelfde dag of eerstvolgende werkdag. op werkdagen na 15.00u: eerstvolgende werkdag. op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.
gezondheid en veiligheid op het werk: algemene rechten en plichten, arbeidsomstandigheden, gereedschap, specifieke risico's en kwetsbare werknemers. gelijke kansen tussen mannen en vrouwen: gelijke behandeling op het werk, zwangerschap, bevallingsverlof, ouderschapsverlof.
Formeel mag de werkgever van een werknemer eisen dat hij zich aan bepaalde kledingvoorschriften- en uiterlijke richtlijnen houdt. Hier valt bodyart zoals tattoos en piercings ook onder. Dit staat vastgelegd in artikel 7:660 van het Burgerlijk Wetboek, het zogeheten Instructierecht.
Aanzegtermijn. Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet.
Je kan in de eerste plaats altijd bij de dienstverleners van het ACV terecht voor al je vragen die te maken hebben met je werk, inkomen en uitkeringen. Werkloos geworden? Heb je een vraag over je dossier of uitkering werkloosheid, je lidmaatschap bij het ACV of je loon als je ziek wordt?
Het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde verschilt per opleidingsniveau. Het gemiddelde bruto HBO startsalaris ligt rond de €2.300 en het gemiddelde bruto WO startsalaris ligt rond de €2.700.
3.1 Iedere maandag t/m donderdag rond 16.45 uur speelt Domien Verschuuren (of (een) vervangende dj('s)) in de Q-middagshow 'Verdubbel je salaris in 1 minuut'.
De tijd voor tijd regeling betekent dat je werknemers die in een bepaalde loonperiode meer werken dan het contractueel overeengekomen aantal uren, compenseert door ze extra vrije tijd te geven. Je betaalt de overuren dus niet uit, maar geeft ze terug aan je werknemer in de vorm van extra verlofuren.
Wanneer krijg ik de eindafrekening? Je krijgt je eindafrekening bij einde dienstverband. In de meeste gevallen zal dit bij de laatste salarisuitbetaling zijn, maar soms krijg je deze een maand na einde dienstverband. Voorkom dat je de eindafrekening later krijgt dan die termijn.
Rekeningen worden vaak opzettelijk te laat betaald. 58% van de bedrijven zegt dat één van de belangrijkste redenen van te late betalingen opzettelijk is. Maar liefst 70% van de respondenten geeft een inefficiënte administratie als reden om laat te betalen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Volgens artikel 7:611 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek ben je als werkgever verplicht om je als een 'goede werkgever' te gedragen. Dit houdt in dat je je werknemers een fijne werkplek aanbiedt, met een passend salaris en relevante secundaire arbeidsvoorwaarden. Uiteraard moet de werkomgeving ook veilig zijn.
In je contract moet staan wanneer hij dat mag doen. Je krijgt een boete als je bijvoorbeeld: Vertrouwelijke informatie van het bedrijf doorgeeft aan een ander. Als je gaat werken voor een klant van je (voormalige) werkgever.
Loondoorbetaling bij geen werk
Heb je (tijdelijk) geen of onvoldoende werk voor je werknemer? Dan komt het niet-werken voor jouw risico en moet je het loon dus doorbetalen. Voor vaste en tijdelijke werknemers gaat het dan om doorbetaling van 100% van het normale salaris.
In de meeste sectoren geldt een collectieve arbeidsoverkomst (cao). In de cao heeft de FNV met werkgevers afspraken gemaakt over bijvoorbeeld je loon, toeslagen, vergoedingen en nog veel meer. Aan deze afspraken moet iedereen zich houden. Ga naar de cao-zoeker om te kijken of in jouw sector of bedrijf een cao geldt.
Op Koningsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten.
Dan is de verwerkingstijd soms iets langer: Stuur je een betaalopdracht op werkdagen vóór 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag dezelfde dag. De bank van de ontvanger schrijft het bedrag direct na ontvangst bij op de rekening van de ontvanger.
Waarom duurt de verwerking van een overboeking soms lang? Raar maar waar: alle overboekingen tussen 2 verschillende banken lopen via de Europese Centrale Bank (ECB). Een paar keer per dag telt de ECB alle betalingen tussen banken bij elkaar op. Pas daarna kunnen de individuele overboekingen worden verwerkt.