Op 15 mei 1940 gaf Nederland zich over. Deze capitulatie vond plaats in een school in Rijsoord (Ridderkerk). De militairen van Nederland en Duitsland zaten in een lokaal aan tafel. Aan de ene kant zaten de Nederlandse bevelhebbers en aan de andere kant zaten de Duitsers.
Op 10 mei 1940 bezetten de Duitsers Nederland, waar het Nederlandse leger zich de eerste dagen na de inval erg tegen verzet heeft. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 was Nederland genoodzaakt zich over te geven.
De nacht van 9 op 10 mei
Op 10 mei 1940 omstreeks 01.40 vond op de Kapellerlaan te Roermond het eerste vuurgevecht van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem plaats tussen het Nederlandse en Duitse leger.
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen. Tijdens de oorlog gaat marine-, landmacht- en luchtmachtpersoneel door met de strijd tegen Duitsland.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
De geallieerden raken aan land en rukken op, waarmee de bevrijding is begonnen. Op 12 september 1944 mag de eerste plaats in Nederland zich bevrijd noemen. Het is het Limburgse Mesch dat door de Amerikanen wordt bevrijd. Het duurt nog 8 maanden voordat heel Nederland is bevrijd.
Vanwege de belangrijke brugverbindingen over de grootste rivieren en vanwege de zeer belangrijke haven. Door Rotterdam te immobiliseren hadden de Duitsers een belangrijke troef in handen. Geallieerden konden letterlijk geen kant meer op in Nederland en de haven van Rotterdam garandeerde aanvoer voor de Duitsers.
Bevrijding Zuid-Nederland
Het eerste deel van Nederland dat bevrijd wordt is het zuiden. Op 14 september 1944 staan Amerikaanse militairen in Maastricht.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Dat Hitler de Nederlandse neutraliteit schond, was omdat hij wilde voorkomen dat Britse troepen het land zouden gebruiken om daarvandaan de Duitse legers in de flank aan te vallen.
Vanaf 15 mei 1940 is Nederland officieel bezet door Duitsland. In de vijf dagen dat de Nederlandse en Duitse troepen tegen elkaar hebben gevochten zijn vele slachtoffers gevallen en is grote schade aangericht. In Zeeland duurt de strijd door de inzet van de Franse troepen nog tot 17 mei.
Stadion Feijenoord (De Kuip) sinds 1937 al ruim 75 jaar een toonaangevend waardevol icoon uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Het gebouw dat een bombardement en een Duitse staalcrisis heeft overleeft en helaas in de tweede wereld oorlog dienst heeft gedaan als verzamel en deportatie punt van de Duitsers.
De geallieerde bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943 waren gericht op de Fokker vliegtuigfabrieken aldaar. Het eerste bombardement op 17 juli kwam echter grotendeels in de woonwijken van de Bloemenbuurt terecht. Meer dan 200 mensen verloren bij de bombardementen het leven.
Het bombardement op Eindhoven vond plaat tussen 19 en 20 september 1944 door de Luftwaffe, een dag na de bevrijding door de geallieerden. Er vielen 227 doden.
Vluchtende Duitsers op Schiermonnikoog
Door naar het volgende Waddeneiland: Schiermonnikoog werd als laatste gemeente van Nederland bevrijd. De laatste Duitse troepen werden op 11 juni 1945, dus ruim een maand na de capitulatie van nazi-Duitsland, van het eiland gehaald door de Canadezen.
Eind augustus stonden de Amerikanen aan de Maas, op 25 augustus werd Parijs bevrijd door een Franse divisie en op 4 september werd Antwerpen door de Engelsen bevrijd. Half september waren heel België en Luxemburg en een deel van Nederland in geallieerde handen.
Het OKW stemde in met de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein, Helgoland en Denemarken. De strijdkrachten in die gebieden zouden alle vijandelijkheden ter land, ter zee en in de lucht staken op zaterdag 5 mei 1945 om 08.00 uur.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Het bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudste bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 v.