Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%.
Tropische regenwouden liggen in de tropen, op plaatsen waar de regenval zeer groot is. De tropen liggen tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring; de regenwouden situeren zich dus rond de evenaar. Ongeveer 7% van het totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud.
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
In Zuid-Amerika ligt de grootste jungle. Die jungle ligt in het Amazonegebied. De jungle neemt ongeveer 10 miljoen vierkante kilometer van de wereld in beslag.
Het oudste regenwoud van Maleisië
Het nationaal park Taman Negara in Maleisië is het oudste regenwoud ter wereld. Hier groeien eeuwenoude bomen, en bloeien exotische planten. Het dichte woud is het thuis van olifanten, tijgers, luipaarden en neushoorns, en een geweldige plek voor een bijzondere jungle trekking.
Het Perućica Regenwoud ligt bijna op de grens met Montenegro en is een van de twee overgebleven oerbossen in Europa. Geen wonder dat deze unieke plek op de voorlopige lijst van het UNESCO-werelderfgoed staat.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Met het verdwijnen van het regenwoud verliezen miljoenen dieren hun leefgebied, wordt de omgeving droger, verdwijnen inkomstenbronnen en draagt dit bij aan klimaatverandering. Nu al stoten delen van de Amazone meer CO2 uit dan ze kunnen opnemen.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Er zijn geen specifieke gevaren in de jungle. In het algemeen zijn de dieren niet gevaarlijk.
Vooral in Midden- en Zuid-Amerika zijn er prachtige landen met regenwoud en nevelwoud. Wat het mooiste jungle land is? Dat is moeilijk te bepalen voor iemand anders.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Tropische regenwouden zijn van onvoorstelbare waarde voor mensen, dieren en onze planeet. Toch worden er elke seconde 169 bomen gekapt.
Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
Dan wordt geschat dat in 2050 in totaal 40 procent van het oorspronkelijke regenwoud zal zijn verdwenen. "Dat komt neer op een gebied groter dan Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk én Italië bij elkaar."
Waar ligt het en waarom heet het zo ? 170 keer zo groot dan Nederland. Het ligt in het Zuid-Amerika en het is genoemd naar de rivier de Amazone, dat is de op één na langste rivier in de wereld. De Amazone ontspringt in het Andesgebergte in Peru en mondt na 6.525 km in Brazilië uit in zee.
De omvang van het regenwoud is moeilijk te bevatten: Nederland past makkelijk 100x in deze groene oceaan. Met zijn internationaal vliegveld is Manaus de toegangspoort tot de Amazone.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven zoveel verschillende planten, bloemen en dieren als daar.
Het oudste regenwoud ter wereld, nog ouder dan de Amazone in Latijns-Amerika: Taman Negara in Maleisië is een uniek nationaal park van 4343 vierkante kilometer groot en ca. 130 miljoen jaar oud. Het ligt verspreid over de deelstaten Kelantan, Terengganu en Pahang.
Het Darién is een oerwoud op de grens van Colombia en Panama en een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.
Wetenschappers schatten dat er in het Amazonewoud 16.000 boomsoorten te vinden zijn. Sommige bomen zijn meer dan 100 miljoen jaar oud! Ze dateren nog uit de tijd van de dinosaurussen.
In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM. Dit is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken.