Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turquoise varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde Turquoise vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen om exact de tint te krijgen die je wilt.
Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd.
Geel en blauw wordt samen groen.
Groen (een secundaire kleur) bestaat uit blauw en geel (die beiden primaire kleuren zijn). Als je meer blauw toevoegt aan de door het mengen van blauw en geel verkregen groene verf, dan wordt de verf donkerder groen.
Geel + geel + rood = geel + oranje = geeloranje. Blauw + blauw + geel = blauw + groen = blauwgroen. Geel + blauw + geel = geel + groen = groengeel.
Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.
Wit, grijs en zwart zijn allemaal neutrale kleuren die goed samengaan met taupe, maar je kunt ook een vleugje kleur toevoegen met geel, rood, blauw, groen, paars, oranje, roze, turquoise of petrol.
Combineer je groen met zijn kleurencirkel-buurman blauw, dan krijg de ruimte een wat geheimzinnige en vintage uitstraling. Hetzelfde geldt voor grijs- en bruintinten, prachtig voor in de slaapkamer!
Petrol is de kleur die je krijgt wanneer je groen en blauw mengt.
Hoe bruine verf lichter of donkerder maken – Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft.
Rood, groen, blauw zijn de additieve basiskleuren Evenveel rood, groen en blauw geeft wit licht. Zonlicht is wit. Door additieve menging kunnen alle kleuren worden verkregen.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken. Voeg telkens kleine hoeveelheden toe tot je de juiste kleur hebt.
Door een heel klein beetje extra phthalo blauw toe te voegen aan het paynes gray gaat de kleur over van koelgrijs naar donker indigo blauw.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten.
Met de kleuren rood en groen kun je mooie kledingcombinaties maken. Ze hebben evenveel stralingskracht en overheersen elkaar niet. En je kunt deze kleuren met zowel koele als warme kleuren combineren.
Taupe is een rustige, natuurlijke kleur die ergens tussen grijs en bruin in zit. Taupe bestaat in diverse tinten – van donker tot licht. Het kan bovendien in veel verschillende soorten tinten voorkomen; van bijna paars tot heel lichtgrijs.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
De kleurencirkel van Itten
Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje.
De combinatie zwart met donkerblauw is echt een goede match.
Het zorgt voor een chique look. Probeer de kleuren in meerdere details van je outfit terug te laten komen!
Om alle kleuren in verzadiging te kunnen mengen hebben we naast cyaan, magenta en geel, ook rood, groen en blauw nodig, dus de lichte en de donkere hoofdkleuren. De gangbare opvatting waarbij rood, blauw en geel als primaire kleuren worden beschouwd bij deze menging is onjuist.
Oud roze is een mooie kleur met een eigen uitstraling. Deze kleur ontstaat door blauw, rood en ivoor te mengen.
Omdat taupe van nature een warm gevoel geeft, gaat het prima samen met koude kleuren zoals blauw en groen.