Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Omvang alcoholgebruik onder jongeren
Van alle vo-leerlingen is 16% ooit dronken geweest, op 16-jarige leeftijd is dit 39%. Van de 16- tot 18-jarige mbo- en hbo-studenten heeft 85% ooit alcohol gedronken. Binnen de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar drinkt 85%, waarvan 16% overmatig en 19% zwaar.
Van de mbo- en hbo-studenten die alcohol drinken, drinkt 19% meestal meer dan 10 glazen alcohol op een 'drinkdag' in het weekend. Dit laatste percentage is onder 17-jarige mbo-studenten hoger (23%) dan onder 17-jarige vo-scholieren (14%) en hbo-studenten (11%).
Overmatige drinkers
Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in 'rijke' (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk. Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper.
Meer mannen dan vrouwen drinken overmatig
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het kleinst bij de leeftijdsgroepen 50 tot en met 64 jaar en de oudste leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder. Bij mannen tot en met 29 jaar komt overmatig drinken het meest voor; bij vrouwen van 30 tot en met 49 jaar het minst.
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.
Bier het populairst
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent).
Op jonge leeftijd en bij een laag lichaamsgewicht is weinig alcohol nodig om in coma te raken. Niet voor niets is de boodschap: 'Onder 18 jaar geen alcohol'.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar.
Risico's zijn bijvoorbeeld onveilige of ongewenste seks, verkeersongelukken en agressief gedrag. Jongeren hebben bij het drinken van een gelijk aantal glazen alcohol een hoger alcoholpromillage dan volwassenen, omdat zij kleiner en lichter zijn en minder lichaamsvocht hebben waarover de alcohol zich verdeelt.
Ia de geheelonthouder
Verbuigingen: -s (meerv.)
Wat betreft dagelijks drinken blijkt Portugal koploper: één op de vijf Portugezen drinkt iedere dag alcohol. Nummers twee en drie zijn Spanje (13%) en Italië (12,1%).
Soorten dranken
Onder alle volwassenen die wel eens alcohol drinken, drinkt bijna de helft (47%) ten minste maandelijks wijn en 39% drinkt ten minste maandelijks bier (cijfers 2020). Vrouwen drinken meer wijn dan mannen (56% tegenover 39%) en mannen drinken vaker bier dan vrouwen (57% tegenover 18%).
Steven Petrosino staat bekend als de snelste bierdrinker van de wereld. In de Guinness World Beer Record staat hij op de eerste plaats en daar kom je niet zomaar! Steven Petrosino heeft die plek in 1977 behaald door één liter bier in 1,3 seconden op te drinken, doe dat maar na!
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Zo'n zestien keer per jaar. Dat is hoe vaak Nederlanders dronken worden volgens internationaal onderzoek naar drank- en drugsgebruik. Daarmee zijn we goed voor de tiende plek. We drinken niet alleen veel, maar ook vaak: maar liefst 112 dagen per jaar.
In Nederland mogen jongeren onder de achttien bijvoorbeeld geen alcoholische drank bij zich hebben op een openbare plek. Stiekem drinken in het park is er dus strafbaar, maar thuis of op café mag het wel.
Je kind mag onder de 18 jaar in ieder geval geen alcohol drinken. De hersenen zijn pas helemaal ontwikkeld als je kind ongeveer 24 jaar is. Het beste is dus om het drinken van alcohol zo lang mogelijk uit te stellen.
Hoe de risico's te verminderen
Het beste is om de regel te stellen dat kinderen onder de 18 jaar niet mogen drinken.
Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden, met prijzen van respectievelijk 77 en 52 procent boven het gemiddelde. De prijs van een drankje in Nederland ligt precies op het gemiddelde, net als in Italië. In België is drank iets duurder.
Balkan Vodka is zonder twijfel de sterkste wodka ter wereld. Met 88% vol of maar liefst 176 US PROOF is dit werkelijk een krachtpatser van formaat. De naam geeft het al wat prijs, deze wodka komt uit Servië, het land van de betere slibowitz.