Op je vrije dagen extra afkolven. Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt,
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Regelmatig en doeltreffend melk afnemen is dé manier om de melkproductie te verhogen. Aangezien de meeste baby's zo'n 67% van de beschikbare melk in de borst drinken, zouden het verder ledigen van de borst door vaker en efficiënter te kolven, de melksynthese moeten stimuleren.
Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven. Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”. Probeer 's nacht 's minimaal 1 keer te kolven.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Hoe vaak je kolft op een dag, hangt af van hoe vaak je baby bij je zou drinken als jullie samen zouden zijn. Als je bijvoorbeeld een hele dag werkt, is dat al snel drie keer. Maar als je bij iemand op bezoek gaat en je baby niet meeneemt, kan één keer kolven genoeg zijn.
Voel regelmatig voor de voeding aan je borsten, zodat je weet hoe ze vol aanvoelen. Controleer je borsten na de voeding opnieuw. Als het goed is, voelt de borst die je hebt aangeboden, dan een stuk soepeler aan en zitten er geen 'bobbeltjes' meer. Die bobbeltjes zijn volle melkklieren.
Maak je niet ongerust als het kolven niet altijd zo vlot loopt. Een kindje drinkt live vaak meer aan de borst dan welke kolf ook. Kolfopbrengst is verschillend van dag tot dag, van moment tot moment en van borst tot borst. Lukt het kolven niet goed, doe dan even iets anders en probeer het over een kwartiertje opnieuw.
Om een voorraad moedermelk op te bouwen, kun je het beste kolven na de ochtendvoeding. Dan kun je ongeveer 20 tot 50 cc kolven. Heb je veel voeding en verslikt je baby zich soms de eerste minuten? Dan kun je tijdelijk vóór de voeding even wat melk afkolven.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en geconcentreerde natte luiers (minder dan zes vanaf dag vijf per 24 uur). Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft. Cafeïne en alcohol mogen ook, binnen redelijke grenzen - lees hieronder meer advies hierover.
Borstvoeding is zoveel meer dan alleen moedermelk en de baby hoort in zoveel mogelijk situaties gewoon aan de borst. Een kolf is minder efficiënt dan een goed aangelegde baby en dus vormt een baby die goed aan de borst drinkt, de beste kolf. Natuurlijk drinkt niet elke baby even goed aan de borst.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven.
De melkklieren en -kanaaltjes verwijden zich door de warmte waardoor de melk gemakkelijker stroomt. Het afkolven is door de warmte ook minder gevoelig. Kolven mag geen pijn doen.
3. Kies de juiste maat: Tijdens het kolven wordt de tepel wat groter. De tepel moet vrij in de tunnel kunnen bewegen. Tel daarom bij de meting 2 à 3 millimeter op.
Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt. De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig.
Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Om jouw moedermelk op gang te brengen en te behouden, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten: Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Vaak extra kolven is niet nodig
Als je elke dag extra gaat kolven, zul je op een gegeven moment erg veel moedermelk aanmaken. Dat is niet nodig. Het is vaak al genoeg om een paar keer per week extra te kolven. Het beste moment is na een ochtendvoeding, omdat je 's nachts veel melk hebt geproduceerd.