Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Sojaroom een goede vervanger voor room, omdat het minder kilocalorieën en vetten bevat dan room en kokosroom.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Ook sojaroom is een plantaardig alternatief voor room en bevat minder kcal en vetten dan kokosroom. Door het lagere vetgehalte kun je het niet zo goed opkloppen, maar sojaroom is wel geschikt om in soepen of sauzen te gebruiken.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3).
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.
Sojaroom een goede vervanger voor room, omdat het minder kilocalorieën en vetten bevat dan room en kokosroom. Het nadeel van het lagere vetgehalte is wel dat je het minder goed kunt opkloppen.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Zet een blik kokosmelk een nacht in de koelkast en schep de volgende dag de harde substantie uit het blik. Het vocht laat je zitten. Aan de substantie voeg je (vanille)suiker toe – kaneel of cacaopoeder is trouwen ook lekker – en kloppen maar tot je een volwaardige room hebt.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Aquafaba vegan slagroom maken
Dit klinkt misschien lekker exotisch, maar is eigenlijk gewoon het sap uit je blik kikkererwten. Niks geks aan hoor, want dit vocht is namelijk de perfecte vervanger voor eiwit en je kan er de lekkerste recepten vegan door maken.
Kokosmelk bevat verzadigd vet en dat kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Ook kun je aankomen als je er teveel consumeert vanwege de hoeveelheid calorieën. Het voordeel: de verzadigde vetten zorgen er wel voor dat je snel een 'vol' gevoel krijgt.
Bovendien zouden de vetzuren je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Maar aan de andere kant kokosmelk bevat wel veel calorieën (door alle toegevoegde suikers) en verzadigd vet, dus dat is weer wat minder. Het voordeel van amandelmelk is het aantal calorieën per glas.
Naarmate het vetpercentage hoger wordt is het geschikter voor warme bereidingen. Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Rustig opkloppen
Je hoeft de mixer niet op de hoogste stand te zetten. Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room.
Opklopbare sojaroom is weliswaar honderd procent plantaardig, maar door het toegevoegde palmvet niet gezonder dan slagroom.
De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Vervangers voor crème fraîche. Je kunt bij bijna elke recept de crème fraîche vervanger door yoghurt. Wanneer je magere yoghurt gebruikt zal dit ook nog een stukje gezonder zijn. Waar je wel op moet letten is het feit dat crème fraîche veel dikker is dan yoghurt, de substantie zal een stuk dunner zijn.
Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt. Wel kun je in bijvoorbeeld een recept voor een smoothie uit de blender de yoghurt vervangen door kwark. Over het algemeen kun in recepten vaak wel kwark gebruiken in plaats van Griekse yoghurt, zure room met ricotta, roomkaas, mascarpone en hüttenkäse.
In koude gerechten kun je crème fraiche dus vervangen door zure room / sour cream of eventueel magere kwark of yoghurt. Voor warme gerechten kun je alternatieven zoals de genoemde kookroom gebruiken.