Voorletters worden altijd met een hoofdletter geschreven. Na de voorletter komt altijd een punt, gevolgd door de achternaam. Bij dubbele voornamen hoort bij iedere naam een voorletter en een punt. Achternamen worden altijd met een hoofdletter geschreven.
In NAW-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats) worden veelal voorletters gebruikt, maar soms wordt hierin de gehele voornaam ingevuld.
Van Dale zegt dat initiaal synoniem is met voorletter. En voorletter is voornaam. Van Dale heeft het niet over voorletter is achternaam.
In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan. Ik ben Piet Jansen.
Een eigennaam is de officiële naam waarmee je verwijst naar een uniek iets of iemand. Eigennamen schrijf je met een hoofdletter. Een soortnaam is de naam van een soort. Soortnamen schrijf je met kleine letters.
De correcte spelling is jouw naam. De spelling jou naam* is niet correct. In de combinatie jouw naam kunt u jouw vervangen door een ander bezittelijk voornaamwoord, bijvoorbeeld mijn, zijn of uw.
In Nederlandse namen krijgen de voor- en achternaam sowieso hoofdletters. Tussenvoegsels als van, de en der krijgen geen hoofdletters als er een ander deel van de naam – de voornaam, voorletters, naam van de partner – voor staat.
Je kunt met initialen zowel alleen de voorletter(s) als de letters van de voor- en achternaam aangeven. Lees alle adviezen over het schrijven van zakelijke brieven en e-mails. Voorbeeld: Johan Hendrik Peterus Smit kan ook de initialen J.H.P.S.
De voornaam is het tweede bestanddeel van de naam en is individueel aan een bepaalde persoon. De voornaam wordt gebruikt om op een unieke manier naar een persoon te verwijzen, dit in tegenstelling tot een familienaam, die gedeeld en geërfd wordt.
Een voornaamwoord is een woord dat verwijst naar personen, dieren of dingen (concreet of abstract), zonder die met name te noemen. Voornaamwoorden komen dus in feite 'in de plaats van' een zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld die in plaats van 'Andrea', of het in 'Ik begrijp het!
eerste letter van je voornaam Voorbeelden: `Vul hier je naam en voorletter(s) in. `, `Wim h... Voorletter = Een voorletter is een afkorting van een voornaam, die in adressering veel wordt gebruikt.
Wat zijn initialen
Een initiaal is de eerste letter van een woord, zin of hoofdstuk. Maar wanneer het gaat om jouw initialen dan zijn dit de eerste letters van je voor- en achternaam.
Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals 'van' of 'de'. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.
Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.
De populairste voorletters blijken de J, de M, de A, tegenwoordig gevolgd door de S en de L. Niet zo duidelijk is waarom precies die letters “fijn” zijn voor voornamen.
Officiële regels zijn er niet, maar er bestaan wel richtlijnen. In Nederland is het gebruikelijk om te rangschikken op basis van het kernwoord van de naam. Lidwoorden en voorzetsels worden dan tussen haakjes of na een komma achter het kernwoord geplaatst: Poel (van der) of Poel, van der.
Wat bedoelen ze met je naam? Is er een apart vakje voor je voornaam of roepnaam*, dan bedoelen ze met het woordje 'naam' dus je achternaam. Misschien vragen ze i.p.v. je voornaam ook wel alleen de voorletter(s). Als er een apart vakje voor het tussenvoegsel (de, van der, van) is, dan vul je dat daar in.
De achternaam is de naam die een familie draagt, oftewel de geslachtsnaam. Tot een aantal eeuwen geleden werden geslachtsnamen niet tot amper gebruikt. Om toch duidelijk te maken over wie er gesproken werd, gebruikten mensen in veel streken het patroniem, oftewel de vadersnaam.
In de literatuurlijst begin je de bronvermelding doorgaans met de achternaam van de auteur, gevolgd door de initialen. Als je in de tekst naar de auteur verwijst, vermeld je alleen de achternaam. Vrolijks, Chimene. (2021).
De voor- en achternaam van personen schrijf je met hoofdletters. Als de achternaam begint met een tussenvoegsel, krijgt dat tussenvoegsel ook een hoofdletter als het vooraan staat: De Vries, Van der Laan.
Jansen, A.B. Met andere woorden, als er al om een achternaam wordt gevraagd, wordt met 'initialen' alleen de beginletters van de voornamen bedoeld. Deze gevallen komen het meest voor, daarom worden initialen of voorletters in de praktijk ook meestal gezien als alleen de eerste letters van de voornamen.
(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.
Toelichting. Officiële namen van organen, instellingen, verenigingen, diensten, bedrijven enzovoort krijgen een hoofdletter. Ook officiële benamingen van subentiteiten van een organisatie schrijven we met een hoofdletter.