Als gevolg van stress gaan mensen soms in hun slaap tandenknarsen of hun tong tegen hun tanden duwen. Bij tandenknarsen kan de tong tussen de tanden terechtkomen en bij het persen van de tong staat deze langdurig onder druk. Glossodynie (tongbranden) of het Burning Mouth Syndrome(mondbranden).
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Tandpijn door stress
Als u eerder last had van tandpijn, zal dit door stress erger worden. Dit komt omdat stress, angst en spanning het immuunsysteem aantasten waardoor u eerder pijn voelt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u een beginnende ontsteking aan een wortelpunt niet voelt vanuit een ontspannen staat.
Er bestaan veel verschillende oorzaken van een brandende tong. Van een slechte mondhygiëne tot aan auto-immuun aandoeningen, zoals systeemziekten. Indien je zo'n ziekte hebt, is het belangrijk om dit altijd bij de controle aan jouw tandarts of mondhygiënist te melden. Heb je last van een brandende tong?
Een tongontsteking is een ontsteking van de gehele tong, of een gedeelte van de tong. De ontsteking, kan op, onder, of aan de zijkant van de tong zitten. Kenmerkend aan een ontstoken tong is dat de kleur en textuur van de tong veranderen. Zo kan je tong donkerrood of paars worden, of kan deze een witte waas krijgen.
Soms kan u na een zware workout spierpijn hebben op plaatsen waarvan u dacht dat daar niet eens spieren zaten. Ook onze tong is een spier, maar waarom hebben we daar dan nooit pijn? In principe kan het wel, maar het gebeurt nooit. Dat komt omdat we onze tong voortdurend gebruiken en ze dus niet overbelast kan raken.
Steek geregeld op een dag je tong flink uit. Probeer dan je tong om je kin te krullen of je neus aan te raken. Doe dit zo ontspannen mogelijk. Wissel de kaakbewegingen en tong uitsteken met elkaar af, minimaal 3x.
Symptomen van een ontstoken tong
Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is. Door de zwelling kan slikken en praten lastig zijn, dit zorgt in de meeste gevallen voor een pijnlijke tong.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen. 3 Structurele controle is tijdens deze genezingsperiode niet nodig.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Afwijkend slikken Hierbij ligt de tong vaak onderin de mond. De tong wordt dan tussen de tanden geperst. Doordat de tong tegen de tanden aanduwt tijdens iedere slik, kunnen de tanden scheef gaan staan. Ook tijdens het spreken kan de tong tussen de tanden komen; slissen is een gevolg daarvan.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte.
Een tong kan iets vertellen over je gezondheid. Als je je tong moet uitsteken bij de dokter, kan deze kijken naar tekenen van bijvoorbeeld bloedarmoede, spruw, vochttekort of nierproblemen. Maar niet alles is te zien aan de tong en soms heb je klachten, terwijl er niets te zien is.
Kauw bijvoorbeeld op suikervrije kauwgom, komkommer of stukjes wortel om te zorgen voor meer speeksel. Ook zuigen op waterijs, een snoepje of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken. Kauwen heeft ook een gunstig effect op de smaak.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
Een ander woord hiervoor is hersteloperatie. De gebeurt vaak direct na de commando-operatie, als je nog onder narcose bent. Met de reconstructie probeert de arts het geopereerde gebied zo goed mogelijk te herstellen. Zo kunnen je tong, mond en keel na de operatie weer zo goed mogelijk werken.
Is jouw tong gekarteld aan de zijkant? Dan kan je gal en/of leverfunctie ontregeld zijn. Bij sommige mensen is de tong groter dan normaal, dit kan als erg vervelend worden ervaren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je twee keer op dezelfde plek op je tong bijt.
Een ontstoken tong (glossitis) is een ontsteking van de gehele of een gedeelte van de tong. Bekende symptomen zijn een zwelling van de tong, brandend gevoel, een gladde tong en een donkerrood gekleurde tong. De oorzaken van glossitis lopen uiteen. Voorbeelden van oorzaken zijn: een infectie, bloedarmoede of roken.
Als je de symptomen van een ontstoken tong wilt verlichten met mondspoelingen, worden van oudsher kamillethee of bosbessensap aangeraden. Ook een speciaal mondwater kan verzachtend werken, maar let er goed op dat het geen agressieve stoffen bevat. Dit geldt uiteraard ook voor de tandpasta die je gebruikt.
Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond kunnen vroegtijdig worden herkend zijn reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stress en verlaagde weerstand.
Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.