Hoe lang gaat een hydrokorrel mee? Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee! De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is.
Hoe gebruik je hydrokorrels? Voordat je de kleikorrels in de pot legt, kun je ze eerst even wassen om het stof en gruis te verwijderen.
Het gebruiken van hydrokorrels is overigens ontzettend duurzaam, omdat je ze oneindig kan hergebruiken. Het enige wat je zou kunnen doen is ze even wassen voor je het opnieuw gaat gebruiken.
Verzorging. Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Gooi hydrokorrels bij het restafval: ze zijn niet composteerbaar. Hydrokorrels worden in plantenbakken gebruikt om vocht vast te houden.
Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan. Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven.
Strooi eenvoudig een laagje hydrokorrels in de bloempot of plantenbak die u gaat vullen. 1/5 van de pot of bak vullen met hydrokorrels is in de meeste gevallen voldoende. Vervolgens vult u de pot of bak aan met potgrond en plant u uw planten of bloemen erin.
In alle plantenbakken zonder binnenbak kun je piepschuim gebruiken. Piepschuim heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk op maat te snijden is. Bovendien kan er eenvoudig water langs op lopen om zo te voorkomen dat er teveel water bij de wortels van je planten blijft staan.
Wanneer je een binnenpot gebruikt of een buitenpot met gaten onderin, hoef je niet per se hydrokorrels te gebruiken. Het overtollige water kan namelijk weglopen door de gaten. Hydrokorrels worden ook gebruikt voor planten op hydrocultuur. Deze planten zijn zo gekweekt dat ze kunnen overleven op water.
Stop een laag hydrokorrels onderin de potten (2 à 5cm).
Bij een teveel aan water zuigen de korrels zich vol waarmee ze dus als een overloop gebied fungeren, en doordat er lucht tussen de korrels zit kan teveel aan water makkelijker weg druppelen richting de gaten.
Hydrokorrels gebruik je tijdens het verpotten van planten. De korrels zijn te gebruiken als drainagelaag onder in potten en bakken, om te mengen in potgrond of om de aarde in potten en bakken mee af te dekken. Ook zijn de korrels geschikt om planten mee op hydrocultuur te laten groeien.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Hydrokorrels, of ook wel kleikorrels genoemd, zijn ronde bolletjes die gemaakt zijn uit klei. Ze bevatten geen voedingsstoffen en nemen overtollig water op.
Wanneer er onderin de pot een gat zit, waardoor overtollig water weg kan lopen, dan is dit een goede oplossing. Door de luchtige hydrokorrels, kan er eenvoudig zuurstof bij de wortels komen en dat is goed voor je kamerplant. Maar pas op, want als er geen gaten in de pot zitten, dan raad ik het af.
Door op de bodem van de bloempotten een laagje scherven of Hydrokorrels aan te brengen, stimuleer je de waterafvoer en slipt het bodemgat niet dicht. Watergeven, al dan niet geautomatiseerd, moet worden afgestemd op de behoefte van de planten en het waterbergend vermogen van het grondmengsel.
Maak gebruik van hydrokorrels
Je nieuwe plantenbak vul je voor ongeveer een kwart met hydrokorrels. Hydrokorrels zijn eigenlijk gewoon kleine bolletjes van klei. Klei heeft de mooie eigenschap om water vast te houden bij droogte.
Kan een plant zonder binnenpot? Het korte antwoord: ja! Er zijn op het internet meningen te lezen dat dit echt niet kan en dat je plant dan dood gaat.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Het licht van een gloeilamp is een prima verlichting om je binnenplanten te laten groeien. Heb je echter een grote hoeveelheid planten? Dan is deze manier van verlichting voor je kamerplanten niet echt geschikt. Het rendement van een gloeilamp is namelijk maar vijf procent.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.