Volgens data van Strava, een app voor lopers, jogt de gemiddelde vrouw immers aan een tempo van net geen tien minuten per mijl. Omgerekend betekent dat dat ze iets meer dan zes minuten doen per kilometer, en dus aan een tempo van ongeveer 9,5 kilometer per uur lopen.
Snelheid
Experts zeggen dat joggers een gemiddeld tempo van tussen de 6 tot 10 km/uur aanhouden, en dat hardlopers sneller dan 10 km per uur lopen, in een tempo van ongeveer 6 minuten en 12 seconden per km. Bedenk daarbij wel dat het verschil tussen joggen en hardlopen per persoon varieert.
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Hoeveel km per uur hardlopen is normaal? De gemiddelde snelheid bij hardlopen is 11 kilometer per uur. Ben je echt net begonnen, dan zal de gemiddelde snelheid lager liggen, waarschijnlijk rond 10 km/u. Ervaren hardlopers lopen al gauw rond de 14 – 15 km/u.
Die optimale snelheid is voor een goed getrainde loper snel, maar te doen. Vrouwen lopen er de 10 kilometer mee in 57 minuten, de halve marathon in 2 uur en 2 minuten; mannen doen er dan respectievelijk 45 minuten en 1 uur en 35 minuten over.
Een te kleine of te grote paslengte is nadelig voor je loopsnelheid. Lange lopers zouden moeten proberen met hun pasfrequentie boven de 170 te blijven, terwijl kleinere mensen naar 180 stappen per minuut kunnen gaan. Door aan deze looptechniek te werken, kan je dit verbeteren.
Het vermindert je risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en zelfs darmkanker. En net zoals elke sport bevordert brisk walking je slaap en je humeur. Voor wie nog af te rekenen heeft met coronakilo's is er ook goed nieuws: brisk walking stimuleert de vetverbranding.
Wat zijn realistische tijden om een kilometer te lopen? Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km. Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week. Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging.
Ideaal gezien tussen de 11 en 15 minuten. Als je op een meer ontspannen tempo wandelt, pas begonnen bent of wat ouder bent, ligt de gemiddelde tijd voor anderhalve kilometer eerder rond de 20 minuten. Maar je kunt je gemiddelde snelheid verhogen door te oefenen.
Hoewel je tijdens hardlopen en joggen dezelfde spieren gebruikt, vraag je tijdens het hardlopen wel meer van je spieren. Tijdens het hardlopen moeten je hart, longen en spieren harder werken en werkt je bovenlichaam harder mee. Dit betekent dat je voor hardlopen een betere conditie nodig hebt dan voor joggen.
Ter vergelijking voor een kind van vijf jaar. Bij tikkertje speelt ze gewoon mee en zal de snelheid niet snel boven de 12 kilometer per uur uitkomen. Bij een echte sprint over 20 meter halen ze gemakkelijk 18 kilometer per uur. De snelheid ligt bij een getraind kind dus veel hoger en dit vergt gewenning.
De marathonelite bij de mannen loopt met een gemiddelde snelheid van rond de 20 km per uur (2:06.31 of sneller, om precies te zijn; het wereldrecord staat op 20,897 km per uur), terwijl de gemiddelde recreant gedurende een marathon gemiddeld circa 10 km per uur loopt.
10 kilometer meest populaire afstand
Eenderde van deze hardlopers is actief tijdens hardloopwedstrijden of marathons. Dit betekent dat 1,7 miljoen Nederlanders wel eens aan een hardloopevenment hebben meegedaan. Voor de helft van de hardlopers is 10 km de favoriete wedstrijdafstand (50%, 850.000).
5 min/km is 12 km/u.
Snelle hardlopers lopen een halve marathon in een tijd van ongeveer een uur. Gemiddelde lopers halen in datzelfde uur meestal zo'n 10 km, en doen over 21 km dus veelal 2 uur. Niet voor niets is een veelgehoorde halve marathon streeftijd om onder de 2 uur te lopen.
Iedereen kan 5km hardlopen
Sommige hardlopers lopen marathons of zelfs verder. Hier is uiteraard heel veel training voor nodig om eenmaal zo ver te komen. Toch kan iedereen wel 5km hardlopen. Met een beetje wilskrach, discipline en een aantal trainingen kan ook jij na een tijd 5km achter elkaar hardlopen.
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer. Super super snel is 20 kilometer per uur, dus 30 minuten over 10 kilometer.
Usain Bolt loopt zijn wereldre- cord met een gemiddelde snelheid van 37,5 km/u. Zijn topsnelheid haalt hij tussen meter 60 en 80: 1,61 secon- den voor 20 meter. Dat is maar liefst 44,72 km/u – bijna even snel als een voorbijrazend wielerpeloton.
Uit de studie bleek dat hardlopers vanaf hun 40e tot de leeftijd van 70 jaar, ieder jaar ongeveer 1 procent trager werden. Daarna gaat de afname sneller, met ongeveer 1,5 procent per jaar. Vanaf een leeftijd van 90 jaar gaat het weer wat sneller, de achteruitgang is dan jaarlijks twee tot drie procent.
Voor het lopen van een 3 kilometer hoef je geen uren per week te trainen. Twee keer per week een halfuurtje is genoeg om een goede basis te leggen.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Kortom: met wandelen verbrand je in verhouding meer calorieën uit vet, maar met hardlopen verbrand je 2x zoveel calorieën, en dus meer vetcalorieën (94 in plaats van 62). En dat is uiteindelijk wat telt. Ook na het hardlopen is je lichaam niet in 1 keer klaar met alle verbrandingsprocessen.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.