Een volwassen junikever is 14 tot 18 mm groot en is lichtbruin van kleur, variërend van oranjebruin tot geelbruin. Het insect heeft over het hele lichaam geelbruine beharing, welke langer is dan de beharing van de rozenkever en de meikever.
Engerlingen van de junikevers vreten alleen aan grassen. De kever vliegt in de schemering en komt niet op het licht af. De engerlingen van de junikever leven uitsluitend van wortels van diverse soorten gras. Deze kever heeft een voorkeur voor drogere omstandigheden.
In tegenstelling tot de meikevers vliegen de junikevers niet in de duisternis en oriënteren zich niet op lamplicht. Na de vlucht verdwijnen beide sexen in de dichte bodemvegetatie. De paring vindt plaats op het gras waarna het wijfje nog enige minuten rondloopt alvorens de grond in te gaan om eieren te leggen.
Overdag rusten ze in struikgewas en bomen.
De engerlingen van het eerste jaar zijn goed te bestrijden met B-green. De larven van het tweede jaar zijn goed te bestrijden met de nematodenmix B-green+. Ben je niet zeker in welk larvenstadium de engerlingen zijn, kies dan voor B-green+.
Junikevers zijn geen insecten om schrik van te hebben. Hun brommende vlucht doet mensen soms schrikken, maar de beestjes kunnen niet steken, noch bijten.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Eén doel. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, op warme zomeravonden in juni en juli komt de junikever bovengronds met maar één doel voor ogen: paren. De tientallen rondvliegende beestjes zijn op zoek naar een partner en kunnen nog een hoop leren van de vliegskills van een zwaluw.
De junikever leeft als larve ondergronds van plantenwortels. Na twee jaar is de larve volledig ontwikkeld, waarna de verpopping plaatsvindt. De volwassen kevers zijn vanaf juni te zien, wat de Nederlandse naam verklaart. De volwassen kevers eten van de bladeren van verschillende loofbomen.
Dat komt omdat het grasveld aan de hoofdingang een perfecte biotoop is voor het insect om zich voort te planten. “De larven van de junikever zitten in de grond en knabbelen aan plantenwortels. Daarom zijn de kevers vaak te vinden aan grasvelden of parken.”
De larven komen na 2-3 weken uit en blijven 2 (à 3) jaar in dat ontwikkelingsstadium. Aan het einde van deze periode verpoppen zij zich in de zomer. De volwassen kevers verschijnen in oktober, maar verlaten de grond niet eerder dan mei/juli van het daaropvolgende jaar.
Junikevers lijken zeer sterk op meikevers, maar zijn kleiner en behaard. Tijdens het vliegen maken ze een opvallen brommend geluid. Daarnaast maken ze een tikkend geluid als ze ergens tegenaan vliegen of vallen.
De larven van de sallandkever en de junikever kunnen bij goede bodemtemperaturen vanaf eind april tot eind mei bestreden worden met B-green+. Verder bestrijd je de larven van meikever bestrijd je begin mei ook met B-green+aaltjes.
Wat eet de julikever? De volwassen kever knaagt aan dennennaalden. De larve eet de wortels van grassen.
Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de meikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers. De meikevers leven echter maar enkele weken waardoor ze snel terug uit het straatbeeld verdwijnen. De engerlingen daarentegen kunnen tot vijf jaar in de grond aanwezig zijn.
Het lieveheersbeestje is een kever die in winterslaap gaat. De insecten zoeken elkaar op en gaan vervolgens samen in een groep in winterslaap. Ze zoeken beschutting in een gebouw, onder stenen of bladeren. Ze kunnen ook een wat creatievere plek verstoppen, zoals op deze foto zien.
Je kunt kevers herkennen aan hun harde, vaak kleurige dekschilden die tegen elkaar aan als bescherming over de vliezige achtervleugels liggen. Kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling en hebben in Europa meestal één generatie per jaar. De levenswijze van de verschillende soorten varieert sterk.
Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken.
Kevers hebben kaken waarmee ze in hun voedsel kunnen bijten.
Dit resulteert in onregelmatige dorre plekken en losliggend gras. Engerlingen zijn te herkennen aan verschillende kenmerken. Ze hebben een rupsachtig lichaam met een duidelijke c-vorm, een roodbruine kop en een geelwit lijf dat soms ook donker van kleur kan zijn. Opvallend zijn de 6 poten achter de kop.
Een emelt is een larve van de langpootmug Tipula. Er zijn verschillende langpootmuggen maar de meest voorkomende en schadelijk langpootmuggen in Nederland en België zijn de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa. De larven zijn donkergrijs / zwart van kleur en hebben een soort leerachtige huid.
De vrouwelijke kevers zetten hun eitjes in groepjes af aan de onderzijde van bladeren van waardplanten. Zij kunnen in een tijdspanne van enkele weken wel 500 eitjes leggen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 4-15 dagen uit.
Kort na de paring legt het wijfje ca. 200 eitjes in naden en spleten van het hout of in oude gangen nabij uitvliegopeningen. De larven, die na 1 à 2 weken uitkomen, boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op; naarmate ze ouder worden, trekken ze dieper het hout in.
Kevers in de tuin bestrijden met aaltjes
Koop dan aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine beestjes die de larven van kevers doden. Zet de aaltjes uit in de grond en wacht af. Geen aaltjes?