Er zitten gezondheidsrisico's aan roken. Zo heeft u meer risico op longkanker en andere longziektes. Rookt u zelf niet, maar ademt u wel de rook van een ander in? Dan loopt u nog steeds risico.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
- Er is vastgesteld dat rokers 50% minder kans hebben om bepaalde vormen van kanker op te lopen. (bijvoorbeeld bepaalde soortend darmkanker). - Roken verhoogt je concentratievermogen. - Roken verbetert de coördinatie over de grove motoriek.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Een aantal gereputeerde wetenschappelijke instituten en organisaties, actief rond tabak en volksgezondheid, onderschrijft die aanzienlijke risicoreductie van vapen. In de woorden van de Hoge Gezondheidsraad (HGR): “De e-sigaret wordt substantieel minder schadelijk ingeschat dan roken.” (p.
Roken wordt gezien als de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van kanker. Roken in combinatie met het drinken van alcohol geeft een extra hoog risico op kanker. Dit risico is hoger dan we zouden verwachten op basis van de risico's van roken en drinken afzonderlijk [1, 2].
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Roken of vapen helpt niet tegen stress
Veel rokers denken dat roken helpt tegen stress. Want als je rookt, geeft de nicotine in je sigaret of vape je even een rustig en opgewekt gevoel. Maar: na 20 minuten daalt de hoeveelheid nicotine in het lichaam weer. Je wordt dan onrustig, ongeconcentreerd of chagrijnig.
Teer en nicotine zijn chemicaliën die vrijkomen in de mondholte tijdens het roken. De nicotinedeeltjes raken verstrikt tussen de tanden, tongslijmvlies en tandvlees. Ze geven bacteriën de ruimte zich te ontwikkelen, waardoor een typische 'rokersadem' ontstaat.
In sigaretten zit nicotine, een super verslavende stof. Als je aan een sigaret trekt, zit die nicotine binnen de 7 seconden in je hersenen. En die zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt: dat voelt als een lichte roes of kick. Maar de leuke effecten van nicotine en dopamine duren niet lang.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Sigarenrook is veel schadelijker dan sigarettenrook
'Het meeroken met een sigaar is schadelijker dan meeroken met een sigaret', aldus Janssen. 'Dat komt omdat de tabak van een sigaar veel zwaarder is. En het omhulsel van de sigaar bestaat uit tabaksblad, dat is veel minder poreus dan de buitenkant van een sigaret.
Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
Vergeleken met adolescenten met een normaal gewicht neemt bij wie op 18-jarige leeftijd aan overgewicht lijdt of minder dan 10 sigaretten (maar meer dan 0) per dag rookt, de kans op vroegtijdig overlijden met de helft toe. Bij zwaarlijvigen en zware rokers is het risico meer dan tweemaal zo groot.
Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat voedsel sneller wordt verteerd. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000). Hoe vaak je kunt inhaleren van een e‑sigaret, hangt af van je persoonlijke rookgedrag en -gewoontes, maar over het algemeen kunnen e‑rokers iets minder dan 60 keer inhaleren van 1 ml e‑vloeistof (ECF, 2013).
Het gebruik van de e-sigaret gecombineerd met de gewone sigaret is heel erg slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt mensen die de e-sigaret én de sigaret roken, meer nicotine in hun lichaam kunnen krijgen.
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Factcheck. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat de longfunctie bij personen die 5 of minder sigaretten per dag rookten jaarlijks reeds met 7,7 ml daalde. Daarom besluiten ze dat er geen 'veilige' dagelijkse hoeveelheid sigaretten bestaat.
Stoppen loont
Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die vóór 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.