De indeling in zestallen (60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut) komt nog uit een methode van de oude Babyloniërs (ongeveer 1500 voor Christus). Die deden al hun berekeningen in een zestallig stelsel. Deze verdeling werd overgenomen door de Grieken en later aan de Romeinen.
Dit gaat terug tot de Babyloniërs, die als eersten wiskundige problemen numeriek oplosten.
1 minuut is 60 seconden.
Maar om er nou voor te zorgen dat de dag altijd op precies hetzelfde moment begon bedachten sterrenkundigen iets slims. Ze begonnen met het tellen vanaf middernacht, 0 uur dus, met twaalf uren voor en twaalf uren na het middaguur. Daarom heeft onze klok dus 12 uren. En dat doen we dus nog steeds, overal ter wereld.
Een 24ste deel van de gemiddelde zonnedag. Dit is een tamelijk constante definitie van het uur, maar omdat de aarde in de loop der tijd iets langzamer gaat draaien, wordt het uur volgens deze definitie steeds langer.
De indeling in zestallen (60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut) komt nog uit een methode van de oude Babyloniërs (ongeveer 1500 voor Christus). Die deden al hun berekeningen in een zestallig stelsel. Deze verdeling werd overgenomen door de Grieken en later aan de Romeinen.
De Egyptenaren verdeelden een etmaal in 24 uren, aan de hand van de tijd dat het overdag licht was, en de sterrenbeelden die de zon in een etmaal doorliep. Een uur in de zomer was dus veel langer dan een uur in de winter.
Officieel begint een nieuwe dag om 00:00:00, maar in het spraakgebruik rekent men in situaties waarin mensen pas na middernacht gaan slapen vaak de tijd vóór het slapen gaan tot de oude dag.
23:59:59 is de laatste sec van de dag. En 00:00:00 de eerste, want waarom zou het van 24:00 naar 00:01 gaan.. Anders zou je 24:00 - 00:00 - 00:01 krijgen maar dan duurt je dag een minuut langer ;) Dan heb je dus 6 uur per jaar extra :p.
De tijd bijhouden begon met zonnewijzers
De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
Geef aan dat één minuut bestaat uit 60 seconden. Je kunt van 1 naar 60 tellen (of van 60 naar 1), dan is de minuut voorbij. Je kunt ook zes keer tot tien tellen.
De minuut is een eenheid van tijd. Eén minuut bestaat uit 60 seconden, en er gaan 60 minuten in een uur.
In gewone, niet-wetenschappelijke teksten wordt seconde afgekort als sec., met een afkortingspunt.
Een attoseconde is een triljoenste van een seconde (10−18 van een seconde of 1 as). Het woord wordt gevormd door het voorvoegsel atto, gevoegd bij de eenheid seconde.
De seconde is de internationale standaardeenheid van tijd. Ze is sinds 1967 gedefinieerd als de duur van 9 192 631 770 perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijnenergieniveaus van de grondtoestand van een cesium-133-atoom in rust bij een temperatuur van 0 K.
In een dag zitten 24 uren, dus 1.440 minuten. (24 uur x 60 minuten). Een dag = 24 uur. Een dag = 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
staat voor Ante Meridiem en is Latijn dat je letterlijk kan vertalen naar “voor de middag“. AM staat daarom voor de tijdaanduiding van voor de middag en loopt van 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags. Met het volgende ezelsbruggetje kan je het gemakkelijk onthouden; AM staat voor “At morning” of “After midnight“.
In het algemene gebruik heeft de voluit geschreven vorm uur de voorkeur. Uur kan eventueel afgekort worden tot u. Uur of u. staat na de cijfers, niet ertussen.
5 am is bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, en 5 pm is laat in de namiddag; 1 am is een uur na middernacht, terwijl 11 pm een uur voor middernacht is. Ante meridiem wordt doorgaans aangeduid met AM, am, a.m., of A.M.; post meridiem wordt doorgaans aangeduid met PM, pm, p.m., or P.M.
08:45 → Het is kwart voor negen.
Hoe laat was het 5 uur geleden? Als je 5 uur terug telt is het 04:00 uur 's nachts. Hieronder volgt de afbeelding van de 24-uurs notatie.
Volgens afspraak valt een etmaal uiteen in vier dagdelen − nacht, ochtend, middag en avond −, waarbij de nacht duurt van middernacht tot zes uur 's morgens.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York. De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Zijn de nachten op de evenaar gedurende alle jaargetijden even lang? Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat.
In Nederland bedoelt men met de middag meestal het dagdeel na de ochtend en voor de avond, dus van 12.00 tot 18.00 uur. Men deelt deze tijdsperiode soms verder op in voormiddag (ca. 12-16 uur) en namiddag (ca. 16-18 uur), maar ook deze twee woorden hebben een verschillende betekenis in Vlaanderen.