Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat, een middel dat door artsen voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Mensen met ADHD hebben een lager niveau van dopamine en noradrenaline in hun hersenen.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Hoe werkt Ritalin in de hersenen? Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie. Dopamine is een molecuul dat ervoor zorgt dat signalen worden overgebracht tussen zenuwcellen.
Het grootste verschil zit hem in de duur van de werking: Ritalin werkt sneller en korter, Concerta werkt trager en langer. Ritalin en Concerta worden voorgeschreven door de psychiater.
Voor mensen die methylfenidaat voorgeschreven krijgen als medicijn is het risico op afhankelijkheid klein, maar wie het middel recreatief gebruikt zonder medische noodzaak, loopt een reëel risico op het ontwikkelen van een verslaving.
Hoewel methylfenidaat een stimulerend medicijn is, heeft het juist een rustgevende werking op mensen met ADHD. Het verbetert de aandacht en de stemming van mensen met ADHD. Ze kunnen zich beter concentreren door dit medicijn. Methylfenidaat is eerste keus bij kinderen en volwassenen.
Gebruik van methylfenidaat niet zonder risico's
Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico's. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Methylfenidaat zorgt ervoor dat u meer aandacht heeft. Ook verbetert het uw stemming en werkt het opwekkend. Bij ADHD (u bent snel afgeleid, doet drukker en doet dingen zonder er bij na te denken). Ook bij narcolepsie (slaapziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt).
Die lopen uiteen van verhoogde bloeddruk en hartproblemen tot slapeloosheid, depressiviteit en psychose. Methylfenidaat staat op lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet en dat maakt het gebruik ervan als partydrug of 'brain enhancer' illegaal.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen. Daar zijn ze ook niet voor bedoeld.
Rilatine is echter geen 'leer- of prestatiepil', want het verandert niets aan iemands capaciteiten: men wordt er niet slimmer door en ook niet socialer! Men kan zich alleen wat beter concentreren en beheersen.
Methylfenidaat staat op lijst I van de Opiumwet. Bezit en handel van dit medicijn, zonder voorschrift van een arts, is daarmee verboden. Doordat methylfenidaat onder de Geneesmiddelenwet valt, kunnen mensen met ADHD dit medicijn wel legaal, op doktersvoorschrift, verkrijgen.
Hoe lang uw kind dit medicijn moet gebruiken, verschilt. Wanneer hij het langer dan een jaar moet gebruiken, adviseert de arts meestal één of meer keren in een jaar een paar weken te stoppen. Tijdens deze 'medicijnvakantie' kunnen jij en de arts beoordelen of methylfenidaat nog nodig is.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met amfetamine, maar is minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.
Methylfenidaat wordt als medicijn gebruikt tegen onder andere ADHD en narcolepsie terwijl speed een illegale drug is. Methylfenidaat en speed worden allebei als pepdrug gebruikt op feestjes.
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein. Medicatiegebruik leidt niet tot veranderingen in de dikte van de hersenschors, die in een deel van het brein bij kinderen of jongeren met ADHD wat dunner bleek.
Op het spreekuur zien we regelmatig mensen met ADHD van wie er steeds meer methylfenidaat-achtige medicatie gebruiken. Deze medicatie geeft een verhoging van de bloeddruk en de pols, maar vormt geen risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Dexamfetamine bij volwassenen met ADHD meest effectief en minste bijwerkingen. 4 april 2019 – Uit een omvangrijk onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd in Lancet Psychiatry is gebleken dat (lisdex)amfetamine bij volwassenen met ADHD het meest effectief is en de minste bijwerkingen geeft.
Dopamine is een belangrijke neurotransmitter (stof die prikkels in de hersenen overdraagt) die bij ADHD een rol speelt. Door een relatief tekort aan dopamine in sommige hersendelen treedt een afwijkende functie van bepaalde hersengebieden op.
Bij ADHD kunt u uw aandacht minder goed ergens bijhouden. Ook heeft u last van onrust en dingen doen zonder na te denken. U heeft daardoor problemen, bijvoorbeeld thuis en op uw werk. Gedragstherapie en een coach kunnen helpen om minder last van ADHD te hebben.