Geluidsreflectie is een term die betrekking heeft op de weerkaatsing van het geluid. Op het moment dat een geluidsgolf invalt op een oppervlak van een materiaal, wordt een deel van de energie gereflecteerd. Hierbij wordt het geluid overgebracht via het betreffende materiaal.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Als een geluidsgolf een voorwerp of oppervlak, zoals een muur, raakt en weerkaatst of terugkaatst spreken we van reflectie. Reflectie komt veel voor in ruimtes met gladde en harde materialen en kan leiden tot geluidsversterking, echo's of nagalm. Te veel reflectie kan een kamer luidruchtig en irritant maken.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Probeer eens uit of het voor je werkt om een kuiltje in je hoofdkussen te maken waardoor je de druk op je oor vermindert. In deze koptelefoons is een techniek verwerkt die antigeluid voortbrengt waardoor geluid van buitenaf weggefilterd wordt. Je kan deze zowel met als zonder muziek gebruiken.
Als de veranderingen van de druk tussen 20 en 20.000 keer per seconde voorkomen, oftewel met een frequentie tussen 20 Hz en 20 kHz, dan is geluid voor de meeste mensen hoorbaar. De drukschommelingen bij geluid zijn zeer klein. Deze zijn soms maar een paar miljoenste van een pascal.
Door een combinatie van negatieve factoren (stress, burn-out, overspannenheid, depressie, angst) kan extern geluid systematisch steeds meer een bron van irritatie worden en uiteindelijk leiden tot hyperacusis.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld rotswol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Rotswol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Het absorptiemateriaal dient licht te zijn en zeer poreus, bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Materialen met een gesloten cellenstructuur zoals tempex zijn niet geschikt.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Lucht dempt geluiden het snelst. Bij vochtige lucht (op ca. 20 °C) is de voortplantingssnelheid van geluid ruim 1200 kilometer per uur, bij drogere lucht is dat al gauw minder dan 1200 km/h. Temperatuur en vochtgehalte zijn dus van grote invloed op wat u uit de omgeving hoort.
Plaats meubels in een grote ruimte niet langs de kant, maar verdeel de ruimte in meerdere hoekjes als dat kan. Dit doe je met behulp van kasten of roomdividers, maar je kunt de bank ook in het middel van de kamer plaatsen. Als geluidsgolven onderbroken worden door meerdere objecten, zullen geluiden minder hol klinken.
Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand. Om geluidsoverdracht zo goed mogelijk te voorkomen is een zachte veer aangeraden. Op die manier kan het geluid beter geabsorbeerd worden.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
En dat kan natuurlijk onprettig zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven 65 decibel (dB) als geluidsoverlast. Geluid wordt schadelijk vanaf 80 decibel en is pijnlijk boven 120 decibel.
Dan kan het zijn dat u Misofonie heeft. Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden.
Strooming kan u daarbij helpen. Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.