Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt. Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken.
De grootste reden dat schuren nodig is, is om de verf beter te laten hechten. Verf moet zich goed kunnen hechten op de ondergrond, ook wanneer je een tweede laag verf aan gaat brengen. Als je een muur helemaal opnieuw gaat verven is deze vaak voorzien van oneffenheden of beschadigingen.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt.
Als de afwerking van je houtwerk in zo'n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn.
Het stof verwijderen
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
In sommige gevallen kun je namelijk wél verven zonder te schuren. Zeker als de ondergrond niet te glad aanvoelt, heb je een kans dat de verf gewoon goed hecht. Echter, het is altijd van belang om het meubelstuk dat je wilt verven goed te ontvetten.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Je begint met grof schuurpapier en daarna gebruik je fijn schuurpapier. Zo doe je dat: vouw het schuurpapier zodat het makkelijk in je hand past, pak het hout en schuren maar. Als je het hout neerlegt, dan kan je wat meer kracht zetten. Rustig schuren, van je af.
Als je eerst schoonmaakt schuur je niet het eventuele vuil in de ondergrond. Verder schuurt een schone ondergrond veel mooier en makkelijker. Ook het schuurpapier zit dan minder snel vol met vuil en stof.
Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.