Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Sint-Maarten lijkt op Sinterklaas, maar is dit zeker niet.
Waarin verschilt Sint-Maarten van Sinterklaas? Sinterklaas komt langs op 6 december. Sint-Maarten deelt leuks en lekkers uit op zijn feestdag: 11 november.
Sint-Maarten is de eerste in de rij en wordt gevierd op 11 november.
Het grootste deel van de mensen op Sint Maarten is katholiek. Verder zijn er een klein aantal moslims en zijn er kleine protestantse en joodse gemeenschappen.
Hij was een Hongaars-Romeinse ridder die beschouwd wordt als de grondlegger van het katholicisme in het vroegere Gallië. Tijdens zijn ridderdagen zou hij op een koude dag een naakte bedelaar zijn rode soldatenmantel hebben gegeven. Sint-Maarten verliet het leger na een droom over Jezus en werd bisschop van Tours.
Het bij Sint Maarten horende bijvoeglijk naamwoord is Sint Maartens. Een inwoner is een Sint Maartenaar, een inwoonster een Sint Maartense.
11 november. Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. 's Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst Sint Maarten lopen is 3 jaar. Er komt ook een moment waarop ze te oud zijn om langs de deuren te gaan. Erger jij je aan grote slungels die hun liedje afraffelen om maar zo snel mogelijk weer door te kunnen naar de volgende bak met snoep?
Sint Maarten wordt niet in het hele land gevierd. 'Kerngebieden' zijn het Noorden, de stad Utrecht en de provincies Noord-Holland (boven het IJ), Noord-Brabant en Limburg. Ook in Ostfriesland, delen van Vlaanderen en in Noord-Frankrijk is het gebruik levend.
Het sint-maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in delen van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije.
Sint-Maarten is een feest dat elk jaar op 11 november gevierd wordt in Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en in delen van Duitsland. Elke streek kent zijn eigen gebruiken. Vaste traditie is dat kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en liedjes zingen waarna ze beloond worden met snoepgoed.
Sint-Maarten was een bisschop van Tours. De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z'n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren. Hij werd geboren in Hongarije en was een bekende bisschop in die tijd.
Deze interventie had echter geen succes. In 397 stierf Maarten op 80-jarige leeftijd aan hevige koortsen. Hij werd 11 november begraven in de basiliek van Tours. Na zijn dood kwam de verering op gang en in de 7e eeuw werd er een nieuwe basiliek aan hem gewijd.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.
Een andere legende gaat over de lichtjes. Het rijdier van Sint Maarten zou 's avonds zijn weggelopen. Behulpzame dorpelingen gingen het dier toen met lichtjes zoeken. Vandaar dat de kinderen nu nog steeds met lichtjes langs de deur gaan.
De keuze viel uiteindelijk op de naam 'Fideel'. “Deze naam betekent ook 'betrouwbaar' en dat leek ons toch wel geknipt voor een figuur als Sint-Maarten.” Op 11 november zal Sint-Maarten dus voor het eerst officieel met Fideel zijn intrede doen bij de rondgang door Beveren.
Spreek af hoeveel snoep je kind per dag mag hebben
Stop al het snoep in een trommel en spreek af dat je kind bijvoorbeeld één keer per dag iets van de Sint Maarten traktaties mag uitzoeken. Berg de trommel ver weg uit het zicht en houd jezelf aan de afgesproken hoeveelheid.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Sint Maarten 2023. Samen met Sinterklaas is Sint Maarten ongetwijfeld de favoriete nationale feestdag van kinderen. Maar weinig kinderen en volwassenen kennen de oorsprong en originele betekenis van Sint Maarten. Dat vinden zij ook helemaal niet erg, want bij deze feestdag draait het maar om één ding: snoep.
(Vanwege het coronavirus is dit jaar aanbevolen alleen voorverpakte lekkernijen uit te delen). Zodra het donker is kan het lopen beginnen. Tot uiterlijk 20.00 uur kan men kinderen aan de deur verwachten. De jongere kinderen hebben er al (veel) eerder genoeg van, die zie je na 19.00 uur al niet meer.
Op 10 oktober 2010 zijn de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderd en daarmee ook het Statuut. De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba.
De zes eilanden zijn allemaal tussen 1631 en 1648 door Nederland veroverd. De Bovenwindse Eilanden – Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten – liggen bijna duizend kilometer noordelijker dan de Benedenwindse Eilanden – Aruba, Bonaire en Curaçao. Samen met Suriname vormen zij wat Nederlanders 'de West' noemden.
Wat zijn de mooiste eilanden van de Antillen? Saba en Sint Eustatius zijn veel natter dan de ABC eilanden en zijn deels begroeid met tropisch regenwoud: voor natuurliefhebbers zijn dit zeer mooie eilanden. De natuur is voor velen het mooist op Saba, ook wel het "groene eiland van de Antillen" genoemd.
Groen: geen bijzondere risico's. U kunt reizen naar Sint Maarten. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Europees Nederland.
Het was in de winter moeilijker om aan eten te komen en daarom had de katholieke kerk meerdere feesten ingesteld waarop aandacht voor de armen werd gevraagd. Tijdens deze zogenaamde 'bedelfeesten' kregen de armen wat extra voedsel toegestopt om de lange winter door te komen.