Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose, bij een droge wond, of gangreen ('koudvuur'), bij een natte wond, genoemd.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been. Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.
Hoe kunt u vernauwde bloedvaten, etalagebenen voorkomen? Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Het dichtslibben van de aderen gebeurd niet van het ene op het andere moment. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten, het endotheel, aangetast.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten. Bij etalagebenen helpt looptraining bij een fysiotherapeut goed. Ook krijgt u medicijnen. Bij een ernstige vernauwing of afsluiting van een beenslagader is dotteren, een stent of een operatie nodig.
Gemiddeld ligt de leeftijd dat men er last van begint te krijgen rond het 75e levensjaar. Vrouwen krijgen gemiddeld op een latere leeftijd klachten. Geslacht: Mannen krijgen gemiddeld iets eerder slagaderverkalking. Bij mannen stijgt het risico na 35 jaar, bij vrouwen pas na de menopauze.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Omdat coronaire hartziekte (verstopte slagaders) zich in de loop van een aantal jaren kan ontwikkelen, worden symptomen meestal niet gevoeld totdat de verstoppingen ernstig en levensbedreigend zijn. U gaat pas symptomen voelen wanneer uw hart harder werkt dan normaal, bijvoorbeeld bij het sporten.
Drink de hele dag door water. Probeer regelmatig even te bewegen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil. Wie beweegt, stimuleert de bloedsomloop.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.