Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
De toelage die je krijgt voor weekendwerk is wettelijk vastgelegd. Op zaterdag komt er 2,2035 euro per uur bij (aan 100 %). Gepresteerde uren worden afgerond (30 minuten of meer gelden als één uur). Werk je op zon- en feestdagen, dan moet je even rekenen om je bruto toelage te kennen.
Wanneer je medewerker werkt op een zon- of feestdag betaal je hem het gewone loon uit. In heel wat cao's is er een loontoeslag of premie opgenomen voor werk op zon- en feestdagen. Presteert je werknemer overuren op een zon- of feestdag, dan betaal je een toeslag van 100%.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Tussen 22.00 en 6.00 uur is de toeslag hoger. Dat geldt ook voor de zaterdag. Werken op zondag betekent 90% extra en bij een 24-uursdienst of volcontinu rooster 94%.
Bij een maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Meestal is dit aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de uitbetalingsdag in het weekend? Dan volgt de uitbetaling meestal de eerstvolgende maandag of de vrijdag ervoor.
Je verdient aardig je boterham
In het weekend werken, betekent doorgaans ook dat je meer verdient. Werk je op zaterdag, dan krijg je een zaterdagtoelage van 2,2035 euro per uur (aan 100 %). Op zon- en feestdagen heb je eveneens recht op een toelage voor zondagwerk.
Pinksteren. De meeste organisaties en bedrijven zijn Tweede Pinksterdag gesloten, wat betekent dat de meeste mensen deze dag vrij zijn. Ben jij niet vrij? Dan is de kans groot dat je 200% uitbetaald krijgt.
In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag. Je kunt de afspraken met je medewerkers ook vastleggen in een arbeidsovereenkomst en/of een bedrijfsreglement of personeelshandboek.
Hebben werknemers recht op zondagstoeslag? Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken.
Zaterdagtoeslag. Voor het werken op zaterdag geldt een toeslag van 50% boven op je uurloon. Voor de op zaterdag gewerkte uren boven je overeengekomen contracturen per week (dit kan 40 uur zijn, maar ook 25 uur) heb je naast de toeslag van 50% recht op een vergoeding van 100% van je uurloon voor de extra gewerkte tijd.
Een weekendwerker heeft net als de weekwerker recht op 4 weken vakantie per jaar (mits te voldoen aan de voorwaarden van de vakantiewetgeving). Berekening aantal vakantiedagen in weekendwerk: 4 vakantieweken x 2 dagen/week = 8 vakantiedagen per jaar.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
Uitleg toeslaguren en overuren
Dit kan betekenen dat je op feestdagen bijvoorbeeld 150% uitbetaling krijgt. Een voorbeeld is dat een persoon die normaal €10,- (100%) per uur verdient, op zon- en feestdagen €15,- per uur verdient bij een toeslag van 150%.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Overuren worden niet zwaarder belast
Het is een algemene veronderstelling dat je meer belasting betaalt over de overuren die je werkt. Dit is niet het geval, want de overuren vallen in dezelfde belastingschijf als het normale salaris.
Supermarktpersoneel kreeg op zondag altijd voor 200 procent betaald, maar dat wordt in het werkgeversvoorstel de komende drie jaar afgebouwd naar 150 procent. Want, zo stellen werkgevers, dat past bij de 24 uurseconomie van 2021.
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Moet ik meer betaald krijgen op Goede Vrijdag? Nee, niet per se. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag. Als je in de supermarkt, horeca of in een winkel werkt, krijg je bijvoorbeeld niet dubbel betaald op Goede Vrijdag.
Toeslag en beloning op zon- en feestdagen Wanneer op een zondag (ongeacht of het wel of geen feestdag is) wordt gewerkt, wordt per gewerkt uur het uurloon betaald, verhoogd met een toeslag van 100%. b.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag.
Het gaat om een bijzondere vergoeding van 1,37 euro/uur binnen de grenzen van het stelsel van nachtarbeid. Voor werknemers van 50 jaar en ouder wordt dit bedrag opgetrokken tot 1,64 euro/uur (bedragen per 1 november 2022). De vergoeding wordt toegekend bovenop het normaal loon en is indexgebonden.