Stevigheid. Wat ik vaak zie gebeuren is dat deze taart veel te slap is. De vulling zakt in. Dit is omdat de kersen veel wegen en de witte vulling simpelweg niet genoeg 'body' heeft om dit te dragen.
Zelfde recept, deze is al wel stijf. Heb even zitten googlen: Een handige tip is dat u niet kunt snoepen van de taart als u deze maakt. In speeksel zit een enzym dat er voor zorgt dat de MonChoutaart niet opstijft.
Verdeel het MonChoutaart mengsel over de bodem en laat de MonChoutaart ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.
Meng de slagroom en roomkaas vervolgens samen tot één gelijke massa. Verdeel het mengsel vervolgens gelijkmatig over de bodem in de springvorm. Gebruik een spatel om het geheel goed aan te drukken. Laat het geheel minimaal 6 uren (bij voorkeur langer) opstijven in de vriezer.
MonChou is een heerlijke verse roomkaas, vooral bekend van de MonChoutaart. MonChou is een uniek ingredient waarmee je eindeloos kunt varieren.
Je zou het met kwark kunnen proberen, de halfvolle of magere versie. Dit is een stuk frisser en lichter. Inderdaad goedkoper en net zo lekker, maar ik denk niet dat het lichter is dan MonChou.
Vervangers voor monchou
Wie liever geen monchou gebruikt, kan de vulling vervangen door verse roomkaas, Philadelphia, crème fraîche, Griekse yoghurt of stevige kokosyoghurt. Online wordt afgeraden om monchou te vervangen door mascarpone.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo'n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen.
Een verse, zelfgemaakte MonChoutaart kun je maximaal 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo'n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen.
Mijn cake zakt in
Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,... Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Het MonChou wikkeltje bevat per 100 gram 31g vet. MonChou Zacht & Luchtig bevat per 100 gram 24g vet. Kan ik MonChou producten invriezen? Het is niet aan te raden deze producten in te vriezen, aangezien de smaak dan achteruit gaat en de producten na ontdooien korrelig worden.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
In vergelijking tot MonChou bevat mascarpone meer vet en minder eiwitten. Mascarpone bevat namelijk 40% vet, tegenover de 30% van MonChou. Je zult het verschil ook vast kunnen proeven in de MonChoutaart, maar ik denk alleen wanneer je ze naast elkaar eet.
Een kwarktaart bestaat uit een vaste bodem met daarbovenop een dikke laag kwark. Een cheesecake is een kaastaart en wordt gemaakt met roomkaas. Als laatste de monchoutaart, dit is in principe hetzelfde als een ongebakken cheesecake met, zoals de naam al zegt, Monchou als hoofdingrediënt.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De smaak kun je het beste omschrijven als romige, fris en iets kwarkachtig. Doordat de romige structuur is de kaas uitermate geschikt voor diverse cheesecakes of bijvoorbeeld in een pastasaus.
In de vriezer kun je een taart tot wel 3 maanden bewaren. De bacteriën kunnen in de ijskoude vriezer namelijk niet verder groeien. Let wel op: slagroomtaart kan niet goed in de vriezer, dat tast de smaak en structuur erg aan.
Haal de monchou zeker een paar uur voor gebruik uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur is.
Gebak en taart
Slagroom- en vruchtengebakjes kun je het beste rechtstreeks uit de koelkast serveren, zodat ze niet te warm worden. Gebakjes met crème zijn juist het lekkerst als ze niet te koud zijn. Haal ze daarom ongeveer een uur voordat je ze wilt serveren alvast uit de koelkast.
Mascarpone is een Italiaanse roomkaas. De smaak is vol, romig en lichtzoet. Mascarpone wordt gemaakt door wijnsteen (dit zijn natuurlijke kristallen die ontstaan tijdens het produceren van wijn) aan lichte room toe te voegen.
Voor cheesecake worden zachte kazen gebruikt die niet te sterk zijn van smaak. Roomkaas, zoals Philadelphia, is daarom het meest geschikt. Maar ook ricotta, mascarpone, monchou of Neufchâtel zijn prima kazen voor een lekkere cheesecake.
Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Monchou is een heerlijk verse roomkaas, een ingrediënt dat in veel verschillende recepten wordt gebruikt. Het is een productnaam van Campina, maar er zijn ook soortgelijke producten zoals Philadelphia. Deze roomkaas is luchtiger van structuur en is dus beter te verwerken in warme gerechten en sauzen.