Louis Vuitton is niet alleen het duurste merk ter wereld, maar is ook één van de merken die het meest wordt nagemaakt.
Hij kost maar liefst 30.000 dollar. Het gaat om een trui van het merk Tipsy Elves met daarop een afbeelding van een kerstman op een eenhoorn. Die afbeelding is alleen gemaakt met wat de trui zo duur maakt: namelijk maar liefst 24,274 individueel handgeplaatste Swarovski steentjes.
Modieuze kledingstukken zijn vaak duurder omdat ze in kleine aantallen worden gemaakt, maar de kosten voor het ontwerp en de productie zijn net zo groot als bij het maken van grotere aantallen.
Waarom blijven we de duurdere merken inslaan? A-merken kosten vaak meer omdat er veel geld gaat naar reclame en marketing. En dat moet ergens ook terugverdiend worden. Ondanks dat A-merken een stuk duurder zijn, met uitschieters tot bijna 80 procent, blijven we ze kopen.
Het beste antwoord. Zo'n merkje heeft status, en juist om dat ene woordje draait het allemaal. Sommige mensen die merkkleding dragen willen de wereld laten zien 'kijk, ik heb geld dus ik kies voor topkwaliteit'. Status is het sleutelwoord, maar merkkleding is vaak wel van beter kwaliteit en het zit lekkerder.
Een dure winkel in een chique straat betaalt bijvoorbeeld meer huur. En hoe duurder het merk, hoe hoger de kosten voor reclame, marketing, ontwerpers en het hoofdkantoor. Soms zijn de materialen (zoals zijde) van een dure jurk ook beter en dus duurder.
Waarom hergebruik milieuwinst geeft
Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Ga je iets maar kort gebruiken, zoals babykleding?
Als je kijkt naar de levensduur van kleding, zie je dat Denemarken het in Europa het best doet. Hier ligt de gemiddelde 'actieve' levensduur van kleding rond de vijf jaar, in Duitsland, Italië en Nederland rond de vier jaar. En in Engeland ligt die het laagst: hier doen mensen zo'n 3,3 jaar met hun kleding.
Gucci heeft, zoals alle bedrijven die kleding en dergelijke maken, eigenlijk een keuze: Dure producten aan rijke mensen verkopen. Dure producten aan niet-rijke mensen verkopen.
Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen. “Anders is de kans groot dat er synthetische stoffen bijgemengd zijn en dan gaat-ie bijvoorbeeld sneller pillen. Een goede merinowollen trui gaat heel lang mee en hoeft niet zo vaak gewassen te worden, omdat-ie zelfreinigend is.
Dior. Het merk Dior is in 1946 opgericht door modeontwerper Christian Dior.
Van alle online platformen waar tweedehands kleding wordt gekocht zijn Marktplaats en Vinted veruit het bekendst (77 en 70 procent). De top vijf wordt gecomplementeerd door eBay (41%), Facebook Marketplace (31%) en Etsy (22%). Eén op de zes is bekend met Zalando Pre-Owned (17%).
De meeste kleding wordt gemaakt van goedkope materialen die een behoorlijke impact hebben op het milieu. Vaak wordt een materiaalmix van polyester en katoen gebruikt. Polyester bestaat uit aardolie, petroleum en water, oftewel: plastic. Om polyester te maken zijn veel energie en niet-hernieuwbare grondstoffen nodig.
Goede kwaliteit stoffen behouden hun vorm.
Verliest het zijn vorm, dan is de kans groot dat het item er na een paar keer wassen en dragen niet meer hetzelfde uitziet. Broeken met meer dan 5% elastaan (lycra) lubberen snel.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi. Katoen kan zelfs zo bewerkt worden, dat het lijkt op zijde. Dit geeft een luxe toon aan een kledingstuk, dat langer meegaat.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Als de T-shirts klaar zijn worden ze vervoerd naar de winkels. Goedkope kleding wordt vaak gemaakt in verre landen zoals Bangladesh, India, Pakistan of China.