Stoppen met roken: eerste dagen
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Na 2 wekenJe lichaam wordt beter
Je lichaam repareert zichzelf en je hoeft steeds minder moeite te doen om van het roken af te blijven. Je voelt je energieker en je huid gaat er mooier uitzien. En dat niet alleen! Kom er op ikstopnu.nl achter waarom je er frisser en gezonder uitziet als je stopt met roken.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Functie longen verbetert
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Minder nieuwe rimpels
Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer elastischer en steviger.
Vuil en schadelijke stoffen komen hierdoor diep in de longen terecht en worden niet meer naar buiten gewerkt. De teerneerslag verdwijnt meestal weer wanneer je stopt met roken na ongeveer 3 maanden.
Nicotine zorgt bij de roker voor de aanmaak van dopamine, een stofje dat een goed gevoel geeft. Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel.
Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar.
Na het stoppen met roken krijgen de meeste mensen te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals zweten, minder concentratie, slecht slapen en een onrustig gevoel. Dit komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan de toevoer van nicotine. Op dag 3 en 4 zijn de ontwenningsverschijnselen vaak het heftigst.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Sommige mensen krijgen als zij stoppen met roken bijvoorbeeld last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, darmproblemen, transpiratie, beven of ze zijn sneller geïrriteerd en hebben een slechter humeur. Dit zijn ontwenningsverschijnselen, deze gaan vanzelf over als uw lichaam went aan het niet-roken.
“Cold turkey” houdt in dat u in één keer stopt, zonder geleidelijk af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stopmethode. Als u “cold turkey” stopt, is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, omdat uw lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt.
Betere conditie
Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen 3 dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt. Als je de trap op rent, raak je minder snel buiten adem.
Nee, dat zie je niet op een röntgenfoto, maar indien gevraagd moet je het wel doorgeven aan de artsen, omdat het van invloed kan zijn op onderzoeken en behandelingen.
Conclusie. Een laboratoriumstudie vergeleek de longcellen van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben met elkaar. Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Het longweefsel begint zich te herstellen; Je hebt minder last van luchtweginfecties; Hoesten en benauwdheid verminderen, je stem verbetert; De bloedcirculatie in het lichaam verbetert.
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Conclusie. Als je rookt, zijn er sporen van nicotine te vinden in je haar, bloed, urine en speeksel.
Stoppen met roken week 3
Toch kunt u nog steeds zin hebben in een sigaret. Dit is de geestelijke verslaving. Vooral op momenten van stress, spanning en verveling kan de hunkering naar een sigaret groot zijn. Een terugval blijft hierdoor dus nog steeds mogelijk.