Spoel de gebruikte dweil na gebruik schoon met wat afwasmiddel en laat hem goed drogen voor u hem opbergt. Laat de dweil nooit nat in de emmer staan, aangezien dat de vorming van schimmels en bacteriën bevordert.
Dweil met koud water, met daarin een klein beetje allesreiniger. Zo wordt het evengoed schoon, maar dan zonder dat er zeepresten op de vloer blijven plakken.
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
De vloer dweilen doe je door een sopje te maken van schoonmaakmiddel en water. Doop de dweil in het sopje, wring 'm goed uit en poets de gehele vloer grondig. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.
Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen. Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.
Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt. Je kunt ook eerst de tegels voorbehandelen met azijn, door dit aangelengd met water op de tegels te spuiten.
Niet doen! Vooral niet op houten vloeren. Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
In plaats van goedkope reinigingsmiddelen te gebruiken, die vaak te agressief zijn, raden wij onze WoldoClean reinigingsoplossingen voor zuig- en dweilrobots aan. Het is mild en niet schadelijk voor de vloer.
Vijand #2: een lekkere frisse allesreiniger!
Ajax, Andy, Sorbo, azijn, groene zeep. Ze ruiken allemaal heerlijk fris, maar voor de afwerking van je vloer zijn ze funest. Door hun ontvettende werking halen ze juist wat van de beschermlaag af. Het is bij het dweilen noodzakelijk om de vloer te voeden.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Ook voor het dweilen van de vloer komt wasmiddel perfect van pas. Je hebt hier slechts een heel klein scheutje, ongeveer één theelepel, voor nodig. Vul de rest van je dweilemmer met heet water, zoals je dat bij je normale schoonmaakmiddel voor de vloer ook zou doen.
Vloerreiniger. Vlekken of viezigheid van de vloer verwijderen wordt een stuk makkelijker als je gaat schoonmaken met baking soda. Met een half kopje in een emmer water en dweil hier de vloer mee. Vergeet niet om de vloer daarna nog eens te dweilen met schoon water.
Dweil en schoonmaakdoekjes
Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.
Dweilen kan met een dweil en trekker, of gebruik je liever een Mop. Of heb je een te gek dweilsysteem van Vileda of Leifheit. Het maakt allemaal niet zo veel uit, als je maar het juiste schoonmaakmiddel kiest, en nooit met te heet water dweilt, gebruik standaard gewoon altijd voor iedere vloer lauw water.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Daarom kun je het beste een sopje maken met een klein beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep en lauwwarm of koud water.
Omdat azijn zuur is, breekt het de lak op het vloeroppervlak af, met minder glans en uiteindelijk is zelfs een doffe uitstraling als onvermijdelijk eindresultaat. Het gebruik van azijn en water kan bovendien leiden tot overmatig veel water op je vloer, met zwelling en verkleuring als gevolg.
Regelmatig tuinieren, dweilen of de keuken poetsen kan je leven redden. Nieuw onderzoek heeft onthuld dat wie vijf keer per week een halfuur aan huishoudelijke taakjes spendeert 28 procent minder kans heeft om vroegtijdig te sterven. Ook neemt de kans op een hartziekte met 20 procent af.