In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za'atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper.
In de basis bestaat hummus uit een mengsel van kikkererwten, tahin, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook. In principe allemaal gezonde ingrediënten. Bovendien zijn kikkererwten rijk aan eiwitten, vezels en 'trage koolhydraten', wat zorgt voor een verzadigd gevoel.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees. Als je dat doet, maak je al een goede stap.
Het is rijk aan vezels
Ze werken namelijk als een soort spons; ze nemen water op, waardoor je ontlasting soepel wordt. Daarnaast zijn vezels een lekker maaltje voor de goede bacteriën in je darmen. Meer hummus eten, is een eenvoudige manier om je vezelinname omhoog te krikken.
Hummus bevat veel vezels, gezonde plantaardige eiwitten en het bevat een flinke hoeveelheid olijfolie, wat een goede bron van onverzadigde vetten is. Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is belangrijk voor gewichtsverlies en hummus past daar goed in vanwege de vezels, eiwitten en onverzadigde vetten die het bevat.
En ook de korrelige structuur werd niet erg gewaardeerd. De Flavours of the Sun van Aldi heeft een zacht mondgevoel en de Baresa Houmous van Lidl is net iets smeerbaarder. Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Conclusie. De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkererwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van!
'Kant-en-klare hummus is erg calorierijk, en het bevat erg veel verzadigd vet en zout. Dat is niet zo goed voor je nieren,' zegt ze tegen het AD. Aan hummus met een exotisch smaakje wordt zelfs suiker toegevoegd, en dat vindt de diëtist ook niet goed.
De puree is zijdezacht en toch een beetje wrang. Je proeft de diepe en aardse smaak van de kikkererwten.
Definitie: Humus is organisch materiaal waarvan de gemakkelijk verteerbare delen reeds zijn afgebroken. Een humeuze bovenlaag ontstaat wanneer organische stof (afgestorven planten- en dierresten, uitwerpselen) wordt afgebroken door het bodemleven.
Er zit 5,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Waarom is hummus gezond? Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren. In het bijzonder voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn kikkererwten een welkome aanvulling op de dagelijkse eiwitinname. Ook bevatten ze langzame koolhydraten (met een lage glycemische index).
Bananen hummus is een perfect beleg voor kinderen: het smeert goed, het is een beetje zoet en super voedzaam. Zonder zout is het een prima en lekker babyhapje voor kindjes vanaf 6 maanden. Deze hoeveelheid is voldoende voor 8 porties van 30 gram. Dat zijn 2 el beleg per boterham.
Eigerechten. In Israël serveren ze hummus bij bijna alles, maar al helemaal bij gerechten met ei. Denk aan de populaire shakshuka, maar ook bijvoorbeeld sabich (een pita gevuld met een gekookt ei, hummus, aubergine en Israëlische salade) of een simpel gebakken eitje.
Van plantaardige merengue tot chocomouse: met het kookvocht van bonen lukt het allemaal. Ik maakte in dit geval een versie met dille (en een klein beetje mierikswortel), maar ook naturel of met basilicum is deze erg lekker.
Hummus is een goede vleesvervanger. Af en toe kiezen voor 135 gram hummus in plaats van karbonade is beter voor jou en beter voor de wereld! 7. Hummus is een heerlijke dip voor je rauwkost.
'Fabrikanten halen allerlei fratsen uit, zoals het toevoegen van zongedroogde tomaat, mango of pesto. ' Traditionele hummus bevat 70 procent kikkererwten, de supermarktversies komen niet verder dan 52 procent. Ook bevatten ze minder tahin (sesampasta) en beduidend méér olie.
Uitslag | De beste hummus is van Albert Heijn
Nog iets te grof en te zout, maar verder aardig in balans qua smaak. Een fijn vleugje komijn, hoog in de tahin en nabrandend met een pepertje. De duidelijke winnaar.
Zelfgemaakte hummus is vijf dagen houdbaar.
Dankzij de hoge vezelinhoud kan hummus zorgen voor een regelmatige stoelgang. Dat komt doordat vezels de stoelgang vergemakkelijken door de ontlasting zowel te verzachten als stevigheid te geven (14). En ook heel belangrijk: vezels zijn tevens voeding voor de goede darmbacteriën.
Romige hummus met zongedroogde tomaat
Deze hummus is rijk aan gezonde vetten wat goed is voor je hart en bloedvaten. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en de eiwitten dragen bij aan een gezonde huid. Dit maakt deze heerlijke spread helemaal gezond.