Ja, dat kan. Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Dat is geen enkel probleem. Stel dat je hem een dag van tevoren maakt, dan moet je hem na bereiding in de koelkast zetten en met huishoudfolie afdekken. Als je hem dan de volgende dag wilt bereiden voor het diner moet je hem heel rustig in een voorverwarmde oven (110 graden) opwarmen.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Eerst je bord met rijst in de magnetron en warm laten worden, daarna de rest in dit geval Chicken Tonight erbij en nog even opnieuw de magnetron in. Zo wordt het allemaal goed warm. Je kunt ook alles tegelijk erin doen en een paar keer roeren. Eet smakelijk!
Aardappelen. Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar je moet er wel op letten dat je je restjes zo snel mogelijk na de eerste kookbeurt in een luchtdicht doosje in de koelkast zet. Doe je dat niet, dan krijgen bacteriën die botulisme in de hand werken de kans om zich te vermenigvuldigen.
Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten. Extra tip: voor zowel de microgolf als voor de oven kan je braadsaus vragen!
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Bereide kip blijft ongeveer drie tot vier dagen goed in de koelkast. Bereide kip die in de vriezer bewaard wordt kan tot vier maanden lang goed en eetbaar blijven.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten. Of als je dat per se wil, moet je het vlees langzaam en lang verwarmen.
Gerekend op een volledige kip
Microgolf: De kip in de zak 3 à 4 minuten opwarmen op 750 à 900 Watt. Voor een halve hoeveelheid halveer je de tijd. Let op; te lang in de microgolf droogt uw kip sneller uit!
Verhit de kip op 800 Watt telkens ongeveer 15 seconden in de magnetron. Wacht dan een paar seconden en verhit dan weer 15 seconden. Ga hiermee door tot de kippenpoten handwarm aanvoelen. Dat duurt zo'n 1,5 a 2 minuten.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Kan je rookworst opnieuw opwarmen? Magnetron: Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Kun je KFC kip opwarmen? Laat de kip op een bord liggen terwijl de oven voorverwarmd wordt tot een temperatuur van 190 °C. Haal de kip uit de koelkast en uit de bak waar je hem ingelegd hebt. Leg de stukken vlees op gelijke afstanden van elkaar op een bord of schotel en laat ze opwarmen tot kamertemperatuur.
Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Vlees opnieuw opwarmen
Stoofvlees kun je het best opwarmen in de oven op 170°C bedekt met folie. Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.