Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
De Amerikanen noemen oliebollen 'Dutch doughnuts'. Ze zijn een overblijfsel van de Nederlandse aanwezigheid tijdens de 17e eeuw in Nieuw- Nederland, dat overeenkomt met de huidige staten New Jersey, Delaware en gedeelten van Connecticut en Pennsylvania. Het plaatsje Bolsward staat synoniem voor oliekoeken.
Sefardim, die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten zouden hun recepten hebben meegenomen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. Er zijn nog meer redenen om een Sefardisch-Joodse oorsprong voor de oliebol aan te nemen.
Suriname en India: de ghul ghula
De oliebol bestaat uit minder deeg dan die van ons. Dit heeft als doel de fruitsmaak te laten overheersen. Daarom bestaat de oliebol voor een derde uit banaan en twee derde uit deeg. De ghul ghula wordt veel gegeten tijdens Holi, het Hindoestaanse lentefeest in India.
Dat de oliebol of -koek naar Amerika is meegereisd met immigranten staat wel vast. De schrijver Washington Irving heeft het in een publicatie uit 1809 al over doughnuts, die een soort 'olykoek' zijn. Gaandeweg is de spelling versimpeld van doughnut naar donut.
Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
Waar oliebollen een typische oud en nieuw lekkernij zijn, kan je in Duitsland het hele jaar door Berliner Bollen halen.
Het landelijk record van meeste oliebollen achter elkaar eten is geëvenaard bij de eetwedstrijd van Nico Sterrenberg. Het record staat op 13 oliebollen in twaalf minuten.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
In enkele streken in Vlaanderen wordt het gerecht een 'smoutebol' genoemd, omdat ze vroeger in smout (ook wel 'reuzel' genoemd) werden gebakken. Een oliebol in Vlaanderen is doorgaans niet gevuld, in tegenstelling tot de Hollandse oliebol. Zo'n eventuele vulling bestaat uit rozijnen, krenten en appel.
oliebol {de}
deep-fried dough ball {znw.}
oliebollen. Een typisch gerecht dat in Vlaanderen ook wel bekendstaat onder de naam smoutebollen.
2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid. En dan maar hopen, dat de godin dit eten net zo goddelijk vindt...
De Zweden kennen de oliebol niet, maar zijn wel nieuwsgierig geworden naar aanleiding van onze website en de foto´s op Facebook.
Als je vaker in Oostenrijk of Duitsland bent geweest, dan heb je in de vitrine van een bakkerij of konditorei vast wel eens Krapfen zien liggen. Wat bij ons de oliebol is, zijn Krapfen in deze landen. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten in december en met carnaval.
Een oliebol is een traditionele Nederlandse snack, die vooral op oudjaarsavond wordt gegeten. Het is een bal van gistdeeg die wordt gefrituurd in olie. Van oorsprong zijn oliebollen geschikt voor veganisten. Een traditionele oliebol bevat enkel bloem, water, gist, suiker en zout.
Waar de oliebol - zoals de naam doet vermoeden - bolvormig is, was de oorspronkelijke oliekoek plat. De reden daarvoor is de hoeveelheid olie waarin de koek gebakken werd. Om een mooie ronde bol te krijgen is namelijk een flinke pan olie nodig en daarvoor was in de middeleeuwen doorgaans te weinig geld.
Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond. Je kunt rond de jaarwisseling genieten van een lekkere oliebol, maar net als bij koek en snoep geldt: neem er niet te veel van.
Waar je vorig jaar dus €1,20 voor een losse oliebol betaalde, gaat dat dit jaar naar €1,40 voor één oliebol.
Juiste sfeer. Ook heeft hij een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Spaanse klant ontdekt. 'De Spanjaarden kopen meestal één of twee oliebollen en eten deze vervolgens op straat op, terwijl de Nederlandse klanten een zak met een stuk of elf bollen mee naar huis nemen.
In de late middeleeuwen ontstond de traditie onder arme mensen om na de jaarwisseling langs de deuren te gaan, om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor de beste wensen kregen zij wat te eten. Vaak was dat een oliekoek.
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Wist je dat we gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon eten tijdens en rondom de jaarwisseling.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
Televisieprogramma Willem Wever ontdekte ooit dat Nederlanders gemiddeld acht oliebollen per persoon per jaar verorberen. Onze stad heeft ongeveer vijftigduizend inwoners. Dat betekent dat we ongeveer 400.000 oliebollen per jaar eten!