Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
De knop voor het aanpassen van de koffiesterkte is meestal aangegeven met een icoon van een koffieboontje. Zet deze op een hogere stand om jouw koffie sterker te maken. De koffiemachine maalt dan meer koffiebonen voor het zetten van jouw kop koffie.
Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling. Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. Te vergelijken met grote kiezelstenen en zand. Water zal sneller zijn weg vinden tussen grote kiezelstenen dan door fijn zand.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
Hoe hoger het getal voor de maalgraad, hoe fijner de maling (1 is grof en 70 is fijn).
Hoe fijn of hoe grof de koffiebonen worden gemalen wordt de maalgraad genoemd. Een fijne maalgraad betekent dat de koffiebonen fijn gemalen zijn. Een grove maalgraad betekent dat de koffiebonen grof gemalen zijn.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Er zijn verschillende soorten koffiebonen om uit te kiezen. De belangrijkste bonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen hebben over het algemeen een verfijndere smaak en worden als van hogere kwaliteit beschouwd. Robusta bonen zijn sterker en hebben een hoger cafeïnegehalte.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
Het instellen van de maalgraad gebeurt bij bijna alle volautomatische koffiemachines met een draaiknop. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen.
Wie van goede koffie houdt, kiest voor arabica koffie. Arabica heeft een verfijnde en zachte smaak met fruitige tinten. Robusta kan erg bitter zijn. Een melange met een combinatie van arabica en robusta koffie kan ook lekker zijn.
Tip 1: zet de maalgraad fijner
Een fijnere maalgraad zorgt voor meer druk tijdens het zetten van de koffie. Zo ontstaat er een mooie, romige cremalaag. De knop van de maalgraad zit in het bonenreservoir. Zet de maalgraad één of een paar standen lager.
Voor een lekkere sterke kop koffie of een espresso heb je een iets grotere hoeveelheid gemalen koffie of koffiebonen nodig op dezelfde hoeveelheid water. Je gebruikt voor sterke koffie tussen de 7-8 gram koffiebonen (ca. 4 afgestreken theelepels) en voor espresso ook meestal tussen de 7-8 gram koffiebonen (ca.
Slappe koffie is dus koffie die te weinig koffie-extract bevat en die zeer waterachtig is. Ook flauw en flets zijn synoniemen. Ze betekenen allebei 'weinig smaak bezittend'.
Zelf je koffiebonen malen is van invloed op de smaak en kwaliteit van je koffie. Dat komt omdat hele koffiebonen een stuk verser zijn dan gemalen koffiebonen in pak. Al enkele minuten nadat bonen worden gemalen, verliezen ze het grootste gedeelte van hun aroma's. Het loont daarom enorm om zelf je koffie te malen.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Door de tabel beter te lezen kom je erachter hoeveel schepjes koffie voor sterke koffie je wilt gebruiken. Reken bij iedere bak koffie, een kwart schepje koffie meer. Zo heb je voor 2 bakjes koffie 1,5 schepje nodig. Voor 8 bakjes sterke koffie heb je 1,5 liter water en 6 schepjes koffie nodig.
De maalstand voor koffie is goed wanneer deze aanvoelt tussen suiker en zout. Voor een espresso moet het maalsel in kleine brokjes uiteen vallen. Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 24 tot 26 seconden in jouw kopje.
Wanneer gemalen koffie namelijk in aanraking komt met water, gaat de koffie smaak afgeven. Dat heet extractie. In de eerste fase lossen de organische zuren op, die geven de koffie vanzelfsprekend een zure smaak. Daarna volgen de zoete verbindingen, die geven je koffie die florale zacht zoete smaak.
Het grootste voordeel van bonen is dat ze verser zijn dan gemalen koffie. Bovendien blijven ze langer lekker dan gemalen koffie. Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie.
De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Wat voor de een de ideale verhouding is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Doormiddel van een maatschepje kun je eenvoudig de juiste dosering koffie afmeten.
Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.