Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je in 2024 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Druk onder 'Wifi en netwerk' op 'SIM en netwerk'; Tik op 'Voorkeursnetwerktype'; Stel in met welk type netwerk je verbinding wil maken.
Het antwoord is dat er een lange periode aankomt waarbij 4G en 5G naast elkaar zullen bestaan. 4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
5G is veel sneller dan 4G en levert toch een energiewinst op van 20%. Dat komt omdat 5G-technologie zich beter aanpast aan de behoefte aan dataverkeer. En zendmasten werken beter samen.
De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.
Er wordt meer batterijvermogen verbruikt wanneer services met een groot dataverbruik (zoals videostreaming en gaming) actief zijn, of wanneer het netwerksignaal zwak is. Vergeleken met het 4G-netwerk, biedt het 5G-netwerk hogere netwerksnelheden per tijdseenheid, wat tot een hoger energieverbruik leidt.
Wat gebeurt er als je bundel op is? Als je 80% van je databundel bereikt hebt, krijg je een waarschuwings-sms van Tele2 en dit herhaalt zich als je bundel op is. Is de bundel op, dan kun je niet zonder meer verder internetten. Er zijn standaard geen extra kosten voor internet buiten de bundel.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Ja, die telefoons ondersteunen ook allemaal 4G.
5G: doemverhalen van kanker tot corona
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid.
Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die grens geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de grens. En dat blijft dus ook zo als er 5G is. Kijk voor meer informatie over 5G op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.
Bescherming tegen 5G door water in het lichaam
Dit betekent dat de watermoleculen in het lichaam (in gezonde staat) vooral in zeshoekige gestructureerde vormen voorkomen. In een natuurlijke situatie biedt dit gestructureerde lichaamswater een bescherming tegen straling van onder meer 5G.
Mijn internetkabel thuis gaat aan 100 megabyte per seconde, mijn wifi werkt ietsje trager, ongeveer 70 per seconde, maar mijn 5G gaat aan 170 megabyte per seconde! Als 5G er écht zal zijn, dan gaat het over 1000 megabyte per seconde, dus 10 keer meer”, vertelt Loutfi.
Beste 5G netwerk
Uit het onderzoek blijkt dat T-mobile gebruikers het vaakst kunnen verbinden met 5G. Terwijl het KPN netwerk het snelste is op upload- en downloadsnelheid. Ook op 5G blijft Vodafone, net zoals bij de andere tests, wat achter op T-mobile en KPN.
Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.
Roaming in de EU: aan
Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Met dataroaming krijg je in het buitenland ook gewoon al je WhatsApp-berichtjes, e-mails en andere berichten binnen. Dit is natuurlijk leuk en heel handig, maar er kunnen ook kosten aan verbonden zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om dit uit te schakelen.
Wanneer het apparaat bijvoorbeeld merkt dat het draadloze signaal zwak of onstabiel is, schakelt hij over naar het mobiele netwerk. Er wordt in dit geval mobiele data verbruikt, ook als het toestel nog steeds verbonden is met wifi.
De snelheden van 4G zijn hoger dan menig wifi-netwerk en ruim voldoende om thuis en onderweg van alles op je smartphone te doen. Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Mobiele technologieën versus WiFi
Sommigen denken dat mobiele technologieën veiliger zijn dan WiFi, maar dat is niet zo. Het is relatief veilig, maar heeft zwakke punten. Volgens onderzoek is het bijvoorbeeld kwetsbaar voor zaken zoals het onderscheppen van data verkeer en device-tracering.
Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren. De reactietijd in communicatie tussen apparaten noemen we latency.
Neem contact op met je aanbieder om erachter te komen of deze 5G ondersteunt en of jij een mobiel abonnement hebt dat 5G ondersteunt. Je vindt deze opties via 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiel netwerk' of 'Instellingen' > 'Mobiele data' > 'Opties mobiele data'.