Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Vleermuizen slapen het liefst ondersteboven. En dat kunnen ze lang volhouden. Een vleermuis kan wel 19 uur op een dag slapen. Ook houden vleermuizen een winterslaap van ongeveer 3 maanden.
Koeien moeten tenminste twaalf uur, maar liever nog veertien uur, per dag kunnen liggen. Als er onvoldoende ligplaatsen zijn, of de ligplaatsen zijn volstrekt oncomfortabel, vertikken de koeien het om te gaan liggen. Hierdoor krijgen ze stress en slaaptekort.
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open.
De kwal Turritopsis nutricula heeft een zeer praktische eigenschap: hij doet aan celvernieuwing in tijden van crisis. Zijn cellen kan hij terugbrengen tot hun oorspronkelijke vorm (ook wel 'poliepfase' genoemd), waarna zijn groeiproces opnieuw begint. Hierdoor kan dit kleine kwalletje mogelijk oneindig lang leven.
Zij is het wijst en kan de beste beslissingen maken voor de kudde. Onderzoek heeft nog niet aangetoond dat olifanten nooit vergeten, maar ze hebben zeker een bijzonder goed geheugen!
Wildlife in Australië - De fluffy quokka hopt altijd vrolijk rond met een big smile op zijn gezicht. Hij wordt daarom ook wel gezien als het schattigste en gelukkigste dier op Aarde.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Planteneters slapen ook staand
Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen.
Als een giraffe namelijk gaat slapen, ligt hij op de grond met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren. Giraffen houden daarentegen wel erg van dutjes doen. Dit doen ze staand en steeds maar heel eventjes.
Voor slangen zijn de winters in Nederland te koud om actief te kunnen zijn. Daarom gaan ze vanaf oktober tot het voorjaar in winterslaap, ergens onder de grond. In Nederland leven drie soorten slangen: adder, gladde slang en ringslang. Wanneer ze ontwaken uit de winterslaap wordt sterk door de temperatuur bepaald.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De Groenlandse haai
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Een mier kan niet dood vallen. Dat komt doordat hij in verhouding tot zijn gewicht een zeer grote omvang heeft, wat voor veel luchtweerstand zorgt. Daardoor is de maximale valsnelheid van een mier ongeveer 5 kilometer per uur en zal hij nog niet doodvallen wanneer hij van een flatgebouw valt.
Ook om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, hebben zeeotters nog een oplossing bedacht: ze slapen gewoon hand in hand. Vooral handig als je een jong in de buurt wilt houden. Drijvende zeeotters in Monterey Bay aan de Westkust van de VS.
Dieren met het beste gezichtsvermogen. Adelaar - Alle roofvogels hebben een uitstekend zicht en de adelaar is daarop geen uitzondering. De grote ogen van de adelaar zijn bijna net zo groot als de ogen van een mens. Adelaars kunnen enorm goed in de verte zien en ze kunnen meer kleuren onderscheiden dan mensen.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
En kippen zelfs 12! Bij honden verschilt het heel erg per leeftijd, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur. Katten slapen ongeveer evenveel, gemiddeld 12-16 uur per dag.
Haaien hebben geen slaapcycli zoals de meeste andere dieren, dus ze kunnen altijd alert blijven. De giraffe: Giraffen lijken misschien rustig en relaxte dieren, maar ze slapen eigenlijk maar voor ongeveer 2-4 uur per dag. Dit is verreweg het minste van alle landdieren.
De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn
Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren.